HomePelotonpraatVideo | Pidcock, Thomas en Hart in 'fietsboot' van INEOS tijdens America's...

Video | Pidcock, Thomas en Hart in ‘fietsboot’ van INEOS tijdens America’s Cup? Kapitein daagt ze uit.. (en de renners reageren)

Nee, dit gaat niet over waterfiets. Wel een soort ploegentijdrit tijdens 's werelds belangrijkste zeilrace. Hieronder lees en zie je hoe het zit!

INEOS is niet alleen actief als sponsor in de wielerwereld. Het Britse chemiebedrijf doet bijvoorbeeld het nodige in de autosport, maar is ook actief in het zeilen. Ze sponsoren al enige tijd een Britse boot onder aanvoering van zeillegende en Olympisch kampioen Ben Ainslie. Het schip zit op dit moment weer vol in het traject voor de grootste zeilwedstrijd ter wereld de America's Cup (uitleg daarover onderaan het artikel).

Bij dat traject kan het de hulp van de wielerprofs van INEOS Grenadiers goed gebruiken, want aan boord houden de zeilers een soort ploegentijdritten. Dat klinkt misschien gek, maar in de boot van INEOS doen ze het zware werk om de zeilen strak te hijsen en dergelijke niet met handkracht, maar met beenkracht.

En dus zitten ze in ploegentijdritformatie achter elkaar keihard te trappen op een soort hometrainers – maar dat kun je echt even beter bekijken in het onderstaande filmpje.

Ainsley en de mensen van de boot twitterden daarom dat het misschien wel een goed idee zou zijn om Geraint Thomas, Tom Pidcock en Tao Geogheghan Hart aan boord van het team te krijgen. Pidcock lijkt alleen een probleempje hebben, laat hij in een reactie weten: “Ik word snel zeeziek, gaat dat een probleem zijn?”

Geraint Thomas heeft nog wel een idee voor een ander INEOS-bemanningslid. Volgens hem moet Ainslie Filippo Ganna meenemen, dan hoeft verder niemand meer iets te doen…

Wat is de America’s Cup

Voor veel zeilliefhebbers zullen namen als Strade Bianche en Galibier abracadabra zijn, maar wij begrijpen weer niet al te veel van de zeilsport. Daarom hieronder wat uitleg over de legendarische America's Cup, waar de 'fietsboot' van INEOS aan mee doet – of in ieder geval aan de kwalificate, maar dat lees je dus hieronder…

De America's Cup is een zeilwedstrijd – een regatta – tussen twee schepen, die voor het eerst in 1851 werd gehouden. Daarmee wordt het door velen beschouwd als het oudste internationale sportevenement. De prijs voor de winnaar, The Auld Mug, is in ieder geval de oudste trofee waar nog om wordt gestreden.

De eerste race werd georganiseerd door The Royal Yacht Squadron. De America's Cup is niet naar de Verenigde Staten genoemd, maar naar de eerste winnaar van de race, het jacht America van The New York Yacht Club.

Van oudsher strijden de VS en Groot-Brittannië om de eer, maar de laatste jaren is de opzet veranderd en doen er ook schepen mee die onder de vlag van een ander land varen. Het schip van INEOS vaart wel onder de vlag van Groot-Brittanië en zit op dit moment in het traject om de uitdager te worden van

Dat is namelijk de opzet van de race: de titelverdediger neemt het in een aantal etappes op tegen een team dat na een uitgebreide kwalificatie de uitdager is geworden van het team dat The Auld Mug vier jaar geleden veroverde.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

De Speld hertekent touretappe met t-shirt: La Schans des Belles Filles

In samenwerking met het Nederlandse wielerkledingmerk La Machine presenteren ze namelijk een speciaal t-shirt...

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...