HomeAchtergrondHoe wij de Jumbo-Visma-selecties voor de grote rondes in 2022 zouden samenstellen

Hoe wij de Jumbo-Visma-selecties voor de grote rondes in 2022 zouden samenstellen

Dit is traditioneel de tijd van het bekendmaken van de doelen voor 2022. Team Jumbo-Visma zal dat tijdens een perspresentatie in december doen, maar wij deden alvast het nodige werk voor Merijn Zeeman en de rest van de staf. Volledig gebaseerd op onze eigen gedachte.

Giro d’Italia

In de Giro d’Italia zouden we gaan voor een grotendeels Nederlandse selectie. Een ploeg die zowel op het vlakke als in de bergen een en ander zou moeten kunnen uitrichten. Toch ligt de focus vooral op het klassement. Met Steven Kruijswijk als kopstuk, en met Sam Oomen, Koen Bouwman, Tobias Foss (vorig jaar negende in Italië) en talent Gijs Leemreize als andere troeven in het hooggebergte.

Voor de sprints kiezen we ervoor om David Dekker naar Italië te sturen. In tegenstelling tot dit jaar is Dekker de absolute nummer één voor de sprints. Hij krijgt daarbij steun van Mister Giro Jos van Emden en sprintaantrekker Timo Roosen, die in de Giro d’Italia nog met zekerheid in zijn nationale kampioenstrui mag rijden. Krijgt wellicht ook eigen kansen als de etappe net te zwaar is voor Dekker en hijzelf wel de benen heeft om te overleven.

Kruijswijk wordt kopman in de Giro

Tour de France

Je kunt moeilijk zeggen dat de voorbije twee Tours de France niet succesvol waren voor Team Jumbo-Visma. Maar toch, het grote doel is nog niet gehaald: geel in Parijs. Dat doel zal dit jaar niet anders zijn en daarom zullen de kanonnen zich wederom richten op de ronde door Frankrijk. Met als kopstuk uiteraard Primož Roglič. De breedte van de selectie kon zowel in 2020 als 2021 niet uitgespeeld worden door omstandigheden, dus we kiezen ervoor om die tactiek nogmaals te proberen.

Daarom gaan ook Tom Dumoulin en Jonas Vingegaard naar de Tour de France. In Wieler Revue gaf de Limburger aan dat de druk op zijn schouders niet het probleem was en dat hij veel zin heeft om het te proberen in een grote ronde. Vingegaard, nummer twee van vorig jaar, heeft al aangegeven dat hij de Tour wil rijden. De grootste wielerkoers ter wereld start immers niet ieder jaar in Denemarken.

Vingegaard gaat weer naar de Tour

Zij worden met Sepp Kuss, Rohan Dennis en Wout van Aert bijgestaan door jongens die op veel terreinen iets kunnen forceren. En zeker in het geval van Van Aert kan hij ook zelf voor ritzeges gaan. We zetten Robert Gesink erbij als koerskapitein en de renner die kilometerslang controle kan houden over het peloton.

Het laatste plekje wordt gevuld door Fransman Christophe Laporte. Een renner die meedoet in waaiers, van waarde is in de kasseienrit, vrij aardig heuvelop gaat en ook Van Aert kan bijstaan in de finales die de Belg heeft omcirkeld.

Vuelta a España

De start van de Vuelta a España is uiteraard in Nederland. Daar moet en zal Team Jumbo-Visma een groot doel van maken. Daarom zien we Dylan Groenewegen graag in de Vuelta a España. Met Edoardo Affini, Pascal Eenkhoorn en Mike Teunissen krijgt de Amsterdammer daar een prima trein voor mee. Bovendien kunnen Eenkhoorn en Teunissen in iets zwaardere etappes net als Roosen in de Giro ook voor eigen kans gaan. Verder kan ook koerskapitein Lennard Hofstede zijn steentje bijdragen voor Groenewegen, maar de Westlander heeft ook de kwaliteiten om de klimmers van de ploeg bij te staan.

Dylan Groenewegen moet toeslaan in de Vuelta

Eigenlijk zouden we Milan Vader in Spanje graag zijn debuut in een grote ronde zien maken. De steile en korte klimmetjes die Spanje kenmerken, moeten de mountainbiker goed liggen. Maar het WK mountainbike kent overlap met de Vuelta en dat zal dan ook niet gaan lukken.

De rest van de ploeg vullen we in met renners die niet veel hebben te zoeken in eendaagse koersen. Daarbij is het wel afhankelijk van wat er in de Tour de France gebeurt. Als één van de grote drie ongeluk kent, dan kan hij eventueel doorschuiven naar de Vuelta a España en het plekje van Chris Harper overnemen. Als kopmannen in Spanje kiezen we voor Steven Kruijswijk en Sepp Kuss.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...