HomeAchtergrondDeze 10 nog steeds actieve World Tour-renners zijn hun ploeg het langst...

Deze 10 nog steeds actieve World Tour-renners zijn hun ploeg het langst trouw

Met drie honkvaste Nederlanders in deze top 10, maar een Spanjaard is al het langst actief bij hetzelfde team!

Clubliefde is in het voetbal nog maar zeldzaam, maar bestaat er ook zoiets als ploegliefde? In het wielrennen houden ploegen natuurlijk soms op te bestaan en is het daardoor sowieso lastiger om bij dezelfde werkgever te blijven, maar onderstaande renners uit de World Tour rijden toch al een hele poos voor dezelfde werkgever.

1) Imanol Erviti (2005)

De 38-jarge Bask Imanol Erviti was z'n hele loopbaan in dienst van de ploegen Unzue (Iles Baleares, Caisse d'Epargne en de laatste 10 jaar Movistar. In 2008 en 2010 won hij nog een etappe in de Vuelta, maar de laatste jaren is hij vooral wegkapitein. Hij reed als Spanjaard in 2016 nog wel naar een verdienstelijke negende plek in Parijs-Roubaix.

Overigens rijdt ook Alejandro Valverde vanaf 2005 voor de ploeg van Unzue, maar hij was er vanaf 2010 twee jaar uit vanwege een dopingschorsing in de zaak Fuentes.

2) Mathieu Ladagnous (2006)

De 36-jarige Fransman kreeg als 20-jarige een contract bij het toenmalige Francaise des Jeux en bleef de ploeg altijd trouw. Hij won vooral in kleinere Franse wedstrijden en we willen hier de eindwinst in het eindklassement van de La Tropicale Amissa Bongo (de Ronde van Gabon) in 2009 toch ook even noemen…

3) Robert Gesink (2007)

Robert Gesink kwam in 2007 over van het Rabobank Development Team naar het échte Rabobank en reed voor de opvolgers Belkin, Lotto-Jumbo en Jumbo-Visma. In het begin voor eigen kansen, met een vijfde en zesde plek in het eindklassement van de Tour.

Later, na veel pech met valpartijen en blessures, ontpopt Gesink zicht tot een onverzettelijke meesterknecht die bergen kopwerk verzet. 35 en still going strong!

Robert Gesink als renner van Lotto-Jumbo. | Beeld: Cor Vos

4) Jose Joaquin Rojas (2007)

Rojas kwam in 2007 over van Liberty Seguros/Würth Team en bleef vanaf toen altijd bij de ploeg van Eusebio Unzue. Eerst als machtsprinter die meestreed voor het groen in de Tour, later als wegkapitein. Hij is inmiddels 36, maar rijdt ook komend seizoen nog in dienst van Movistar.

5) Anthony Roux (1 augustus 2007)

De nu 34-jarige Roux kwam als stagiair bij Francaise des Jeux en ging nooit meer weg bij de ploeg van Marc Madiot. In 2009 won hij als jonkie een etappe in de Vuelta. In 2016 en 2018 werd hij derde in respectievelijk de GP Quebec en de Clasica San Sebastian.

6) Jos van Emden (1 september 2008)

Op 1 september 2008 kwam Jos van Emden eveneens als stagiair over van het Rabobank Development Team naar het grote Rabo en hij bleef bij de opvolgers ervan. De 36-jarige Zuid-Hollander ontwikkelde zich tot een sterke tijdrijder die onder andere de slottijdrit van de Giro 2017 won. Hij staat ook z'n mannetje als knecht op het vlakke.

Jos van Emden is dolblij na de winst in de slottijdrit van de Giro 2017. | Beeld: Cor Vos

7) Kevin Van Melsen (2009)

De meest onbekende naam in het lijstje. De 34-jarge Belg reed zijn hele loopbaan tot dusver voor de ploegen van Hilaire Van Der Schueren, eerst heetten ze Veranda's Willems en waren ze actief op een wat lager niveau, maar nu rijden ze als Intermarché-Wanty-Gobèrt in de World Tour. Van Melsen won alleen nooit een koers. Afgelopen seizoen reed hij de Vuelta.

8) Steven Kruijswijk (2010)

De derde van het groepje 'senioren' bij Jumbo-Visma is Steven Kruijswijk. De 34-jarige Brabander reed in 2016 bijna naar de Giro-zege en reed zich in 2019 op het podium van de Tour. Ook hij kwam over uit de bewierookte Rabobank-opleiding. Jumbo-Visma maakte met een mooi filmpje bekend dat de Drie Musketiers ook de komende twee seizoen nog bij de ploeg actief zijn.

9) Geraint Thomas (2010)

G, zoals hij bij Sky en latere naamgever INEOS wordt genoemd, begon in 2010 als een kasseienstoemper toen de 35-jarige Welshman van Barloworld overkwam, maar inmiddels kennen we hem en z'n witte brilletje als klassementsrenner die helaas nogal eens met valpartijen te kampen heeft.

10) Thibaut Pinot (2010)

De Fransman die de afgelopen jaren wat op de sukkel is, werd in 2010 bij Francaise des Jeux binnengehaald als de grote nieuwe belofte. Vier seizoenen later loste hij die belofte in door derde te worden in de Tour. In 2018, de ploeg heette inmiddels Groupama-FDJ, won hij ook nog de Ronde van Lombardije.

De bron voor dit artikel is een tweet van de Finse wielervolger @ammattipyoraily

Beeld: Co Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...