Bijzonder: paralympische atleten pakken goud op regulier NK ploegenachtervolging

Bij het NK baanwielrennen van afgelopen weekend in Apeldoorn ging de nationale titel op de ploegenachtervolging naar een bijzonder kwartet!

bos bangma paralympics

Patrick Bos en Timo Fransen zijn het gewend dat hun collegarenners nóg dichter op ze zitten dan bij de ploegenachtervolging op de baan het geval is. De twee zijn tandempiloten voor hun maatjes met zichtbeperking die achterop bij ze zitten. Bij de afgelopen Paralympics in Tokio waren ze nog goed voor goud en zilver met redspectievelijk Tristan Bangma en Vincent ter Schure achterop.

Ze zijn bekend in het paralympische wereldje dus en zo kwam er een bijzonder team van de grond dat afgelopen weekend meedeed aan de ploegenachtervolging op het NK. Daarin vormden ze namelijk samen met Martin van de Pol en Stijn Boersma een kwartet.

Van de Pol en Boersma zijn wielrenners met een beperking die actief zijn in het paralympische circuit, maar omdat hun beperking relatief licht is (ze komen uit in de C3- en C5-klasse, waarin ze actief waren op WK's) staan ze ook in het reguliere wielrennen hun mannetje. Wat heet! Het kwartet ging er met de titel vandoor door in de finale de tegenstander te lappen.

Boersma viel overigens ter elfder ure in voor Daniel Abraham Gebru, de renner van BEAT Cycling die de afgelopen Paralympics goud en brons win op de wegtijdrit en de wegwedstrijd (in 2016 pakte hij goud op de wegrit).

Van de Pol voor zwaar ongeluk marathonschaatser

Schaatsliefhebbers zouden Martin van de Pol nog kunnen kennen als marathonschaatser. Bij een zwaar ongeluk zeven jaar geleden tijdens een marathon in Thialf sneed een schaats alles af in z'n linker knieholte. Na een zware revalidatie wist hij dat schaatsen er niet meer inzat en richtte hij zich op het (para)wielrennen.

Van de Pol mist aansturing in z'n linkerbeen en komt daarom uit in de C5-klasse, de lichtste beperkingsklasse. Van de Pol komt (net als Gebru) ook uit in het reguliere peloton op de weg. Hij rijdt daar zelfs mee bij de elite.