HomeAchtergrondHoe Simon Carr van EF Education-Nippo als wielrenner wordt geïnspireerd door Picasso...

Hoe Simon Carr van EF Education-Nippo als wielrenner wordt geïnspireerd door Picasso en Van Gogh

EF Education-Nippo omarmt het beeld als ploeg waarin cultuur ook belangrijk is. Wielrennen is niet alleen een sport, maar een manier van leven. Daar past Simon Carr uitstekend tussen zo blijkt.

Simon Carr reed in 2021 zijn eerste jaar voor EF Education-Nippo. Dat deed hij uitstekend, want de Brit liet zich zien in onder meer Strade Bianche (elfde) en de Tirreno-Adriatico (achtste in de bergrit). De klimmer blijkt onder meer Vincent van Gogh en Pablo Picasso als inspiratiebronnen te hebben gehad tijdens zijn trainingen in het zuiden van Frankrijk. “Mijn ouders zijn namelijk beiden afgestudeerd in kunst”, vertelt hij op de site van zijn ploeg.

Carr woont in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. “Een plek waar ik kan genieten van zowel kunst als wielrennen. Hoewel je van kunst uit deze geweldige regio kunt proeven in kunstgalerijen over de wereld, gaat er niets boven het met eigen ogen te zien. Misschien wel op twee wielen. Wil je zo'n reis maken aan de hand van kunst, dan is hier mijn gids voor de Regio Sud in Frankrijk.”

Nice – Henri Matisse

Carr begint in Nice. “Er is meer in Nice dan de Col de la Madone en de Col de Turini. In het begin van de twintigste eeuw verbleef Henri Matisse de latere jaren van zijn leven in de stad en schilderde een aantal van zijn beste werken, waaronder zijn serie van vrouwen op hun balkon die over de zee kijken. Iedereen die Nice heeft bezocht zal deze uitzichten herkennen langs de Promenade des Anglais. Je kunt er ook The Matisse Museum bezoeken.”

Aix-en-Provence – Paul Cézanne

De tweede stop: Aix-en-Provence. “Een stad die ik goed ken, omdat ik daar heb gekoerst voor de lokale club. In 2019 boekte ik mijn eerste goede resultaat bij de profs in een race in de schaduw van de Montagne Sainte Victoire, wat het onderwerp was van meer dan tachtig werken van Paul Cézanne. Ik raad aan om omhoog te hiken tot de top om het gevoel te krijgen waarom hij zo'n obsessie had voor de berg. Cézanne verbleef zijn hele leven in Aix en Provence en je kunt vandaag de dag zijn studio nog steeds bezoeken in het Musée Granet.”

Simon Carr achter Ben O’Connor

Antibes – Pablo Picasso

Stop drie is Antibes, een plaats aan de Côte D'Azur. Een stad ook die in de smaak viel bij Pablo Picasso. “Picasso is een begrip”, aldus Carr. “Na de Tweede Wereldoorlog spendeerde hij veel tijd in Antibes. Hier schilderde hij werken die in schril contrast stonden met werken uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. Zijn bekendste werk Guernica laat zien wat voor mooie tijd hij had in Antibes. Vandaag de dag je kunt het Picasso Museum bezoeken in het stadje.”

Saint Rémy de Provence – Vincent van Gogh

Tot slot nog wat Nederlandse glorie, want ook Vincent van Gogh wordt genoemd door Carr. De Brit noemt Arles als volgende bestemming. “Deze Romeinse stad heeft veel artiesten geïnspireerd, waaronder Vincent van Gogh die er van 1888 tot 1889 woonde. Vandaag de dag kun je het klooster bezoeken waar hij zat nadat hij zijn oor afsneed en ook Van Gogh's appartementen. Of neem een toer door Arles om de plaatsen te zien die hij schilderde gedurende zijn tijd in de stad.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...

Meer zoals dit

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...

Van der Poel over hotelincident: ‘Ben niet bezig met hoe mensen mij nu bekijken’

Het befaamde hotelincident tussen Mathieu van der Poel en enkele tienermeisjes in Wollongong ligt...