Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Marco Pantini: was er toch sprake van moord in plaats van zelfdoding?

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak zorgen ervoor dat het onderzoek is heropend. Was er dan toch sprake van een misdrijf? Hieronder lees je wat er aan de hand is.

marco pantani

Het is al bijna 18 jaar geleden, maar nog steeds zijn er veel vragen over de doodsoorzaak van Marco Pantani. De Italiaanse wielerlegende die zowel de Tour als de Giro won, werd op Valentijnsdag levensloos aangetroffen in een hotelkamer in Rimini. Na uitgebreid onderzoek was de conclusie dat hij was overleden aan een overdosis antdepressiva en cocaïne: al dan niet bewuste zelfdoding.

Toch bleef altijd een zweem van mysterie rond de dood van Pantani zweven. Er bleven geruchten de kop opsteken dat er sprake was van een misdrijf en dat Pantani dus is vermoord. Z'n familie procedeerde om het onderzoek naar z'n dood te heropenen, maar dat liep uiteindelijk in 2017 stuk toen het Hof van Cassatie besloot dat de zaak was afgedaan.

Nu is er mogelijk nieuw bewijsmateriaal opgedoken en heeft het parket in Rimini besloten een nieuw onderzoek in te stellen, meldt Het Nieuwsblad. Dat nieuwe bewijsmateriaal is aan het licht gekomen bij een parlementair hoorzitting waarin de voormalige dealer van Pantani heeft gezegd dat de Italiaan werd vermoord.

De dealer zou onder andere gezegd hebben dat Pantani in zijn laatste levensfase op zoek was naar de waarheid over wat er gebeurd is in 1999, toen hij een paar dagen voor het einde van de Giro als klassementsleider en gedoodverfde winnaar uit de ronde werd gezet vanwege een te hoog hematocrietgehalte.

Die verklaring is naar het parket in Rimini gestuurd en zij besloten dus de zaak te heropenen. Wordt vervolgd, is het niet in de rechtszaal, dan waarschijnlijk wel met een Netflix-documentaire...