Nieuwste Nederlandse WorldTour-prof Tim Naberman: 'Mijn unique sellingpoint is dat ik een goede wegkapitein kan zijn'

Tim Naberman kan niet de beste resultaten overleggen, haalt niet de hoogste wattages. Maar in één ding blinkt hij uit en daarom wordt hij volgend jaar prof bij Team DSM.

Naberman

In gesprek met De Stentor vertelt de in Genemuiden geboren Naberman wat Team DSM in hem ziet, want qua uitslagen was zijn meest opvallende in 2021 de twaalfde plek in de Ster van Zwolle. "Het is maar net wat een ploeg zoekt", vertelt de renner die de voorbije drie seizoenen voor de opleidingsploeg van Team DSM reed. "Ik denk dat mijn unique sellingpoint is dat ik een goede wegkapitein kan zijn.

"Dat heb ik bij de opleidingsploeg bewezen en er is vertrouwen dat ik dat op termijn ook bij de profs kan. Had Team DSM nog twee of drie van dat soort renners in huis en zocht het meer een afmaker, dan had ik deze kans niet gekregen. Maar ik zie het als beloning voor het feit dat ik deze rol op me nam."

Als teamspeler pur sang past Naberman uitstekend in de filosofie van Team DSM, waar samenwerking te allen tijde centraal staat. "Veel wielrenners zijn gefocust op zelf winnen. Ik kan goed overzicht houden in een koers en in finales een bijdrage leveren om het plan uit te voeren. Dat mag ik bij de profs nu ook doen, ontzettend mooi. Mijn wielerdroom komt daarmee uit."

Al hoopt ook Naberman uiteraard eens voor mooie resultaten te zorgen. "Een veelwinnaar zal ik niet worden, maar ik ben wel van plan kansen te pakken als ze zich voordoen. Ik spiegel me daarbij aan mijn Duitse ploeggenoot Nikias Arndt. Hij is vaak wegkapitein, maar pakt zelf ook zijn zeges mee."