HomeCyclocrossNys en De Knegt over Blanka Kata Vas: 'Gevaar schuilt erin dat...

Nys en De Knegt over Blanka Kata Vas: ‘Gevaar schuilt erin dat ze drie disciplines combineert’

Ze is één van de revelaties van dit wielerjaar. Op zowel de weg en de mountainbike als in het veld gooit Kata Blanka Vas hoge ogen. Kan ze op termijn de Nederlandse hegemonie in het veld doorbreken? We vroegen het aan Sven Nys en Gerben de Knegt.

“Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is. Het gevaar schuilt hem erin dat ze drie disciplines aan het combineren is op heel jonge leeftijd”, zegt Nys wanneer we hem de stelling voorleggen dat Blanka Kata Vas in potentie kan domineren. “Op een bepaald moment zal er ergens een keuze gemaakt moeten worden. Het is niet evident om dat hoge niveau dan een hele winter vast te houden. Je zult dan hier en daar wedstrijden moeten schrappen en dan wordt het moeilijk om elk klassement te winnen natuurlijk.”

“Het is een jonge dame in ontwikkeling die alle facetten onder de knie heeft en enkele jaren nodig heeft om volume en kracht bij te winnen. Dan zal zij een van de grote dames worden in het veld. Technisch is ze een van de meest ontwikkelde renners in het peloton. Het zou kunnen dat ze de hegemonie van de Nederlandse dames gaat doorbreken, maar er is ook in Nederland jong talent aanwezig met dezelfde techniek als Vas.”

Nys doelt in eerste instantie op Puck Pieterse: “Zij combineert het veld ook met de mountainbike met hier en daar wat wegwedstrijden. Zij zit op hetzelfde niveau qua techniek en explosiviteit. Je ziet steeds vaker dat de mountainbikers het goed in het veld. Zij beschikken over een basistechniek waardoor de aanpassing naar het veld heel soepel gaat. Zo ook bij Vas. Op dit moment zie ik Lucinda Brand nog als de beste veldrijdster van het peloton, maar de jonge generatie komt heel snel opzetten.”

De Knegt: ‘Ze maakt soms foute keuzes’

Volgens bondscoach Gerben De Knegt gaat het niet zomaar gebeuren dat de Hongaarse gaat dominuren. “Ze is niet perse sterker dan onze Nederlandse talenten.”, vindt hij. “Ze is technisch goed en vliegt er altijd in. Maar het is ook meteen haar zwakke punt want ze rijdt niet altijd even slim. Dat hoeven wij haar niet te vertellen natuurlijk. Als je het WK voor beloften dames analyseert van vorig jaar, dan rijdt ze elke ronde weer te ver door in het zand. Ze maakte daar continu foute keuzes, ik neem aan dat dat er met betere coaching wel uitgaat.”

“In Tabor spring Puck Pieterse over de balken maar dat lukt Vas daar niet”, wijst ook De Knegt op Pieterse. “Dus het is nog niet zo dat zij op dit moment de perfecte veldrijdster is. Vas is een heel goede wielrenster. Zowel op de weg als op de mountainbike wordt ze gewoon vierde op de Olympische spelen en ik zie haar heel graag rijden. Ze kan ook tegen de Nederlandse dames zeggen: rij me er maar af. Maar dat is niet haar mentaliteit en dat waardeer ik heel erg in haar.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Meer zoals dit

Kanttekening bij snelle topvorm Van der Poel: ‘Hij zit al tegen de limieten aan, maar is nog meer dan 60 dagen tot WK…’

Met Wout van Aert, die zijn rentree maakte in Antwerpen, voorop natuurlijk. Al toonde...

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...