Video | Door de puinhopen van WO I: unieke bewegende beelden uit de Tour de France van 1919 opgedoken

Schitterende beelden uit de dertiende Tour de France ooit gereden, net na de Eerste Wereldoorlog!

tour de france 1919

Op Twitter deelt de Franse wielerjournalist David Guenel regelmatig beelden en foto's van oude koersen, maar zo oud (en fraai) als onderstaande beelden is het niet snel. In de documentaire 'Après la guerre, l'impossible oubli' (Na de oorlog, het onmogelijke vergeten) van de Franse publieke omroep zitten namelijk voor de romantische wielerliefhebber beelden die je moet zien.

Het gaat om een kort fragment over de Tour van 1919, de eerste die werd verreden na de Eerste Wereldoorlog. Wat je hieronder ziet komt uit de etappe van Strasbourg naar Metz over 315 (!) kilometer - daarmee was het overigens een van de korter etappes die Tour...

De renners rijden langs de kapotgeschoten gebouwen uit de Eerste Wereldoorloog, met banden om de nek en fraaie petten op. We doen nu heel ingewikkeld over gravelen, maar de Tour van toen leek wel één grote gravelronde... Na dit ritje van 315 kilometer in de dertiende etappe wachtte overigens de veertiende etappe: Metz-Duinkerke, 468 kilometer.

De Italiaan Luigi Lucotti won onderstaande rit; de eindwinst in de Tour ging naar de Belg Firmin Lambot, die in de lange etappe naar Duinkerke z'n slag sloeg.