Corona en de cross: de stand van zaken. Welke veldritten gaan sowieso door? 

Daar gaan we weer... Hieronder zetten we op een rijtje welke crossen sowieso doorgaan en welke twijfelachtig zijn nu ook in België de maatregelen zijn aangescherpt.

cross

Gisteren werd bekend dat de Scheldecross, de wereldbekermache in Antwerpen, op 5 december is afgelast. Dit in verband met de aangescherpte coronamaatregelen in België.

In België is de situatie op dit moment dat er wel publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden, maar organisaties wel aan extra voorwaarden moeten voldoen, zoals garanderen dat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. In Nederland mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden.

We nemen eerst even de Belgische wedstrijden onder de loep en daarna verleggen we de aandacht naar de Nederlandse wedstrijden die op het programma staan.

Belgische crossen: Boom, Namen, Essen

Een dag voor de inmiddels afgelaste cross in Antwerpen staat die van Boom op het programma. De organisator heeft overleg met de gemeentelijk autoriteiten in Boom gehad en de cross gaat door, met wat beperkingen. Er zal geen feesttent zijn, en ook geen viptent. Maar er is wel publiek welkom. Om alles in goede banen te leiden zal er extra personeel worden ingezet.

Op 11 december staat de cross van Essen (Ethias) op het programma, waar Wout van Aert aan de start verschijnt. De organisator denkt dat het voor 90 procent zeker is dat de cross door kan gaan. De publiekstent wordt geschrapt en de VIP-locatie verplaatst naar een loods die is op te delen in verschillende zones.

Een week later staat in Wallonië de cross van Namen op het programma. Die wordt georganiseerd door Golazo, de organisatie die ook achter de cross in Antwerpen zit. Toch staat Namen voorlopig nog op de rol, maar is ook daar besloten het VIP-gebeuren te annuleren.

Op 15 december worden in België de huidige regels nog wel geëvalueerd, dus dat zou nog roet in het eten kunnen gooien. In Namen staat Mathieu van der Poel aan het vertrek.

Nederlandse crossen: Rucphen, Hulst

Op 18 december maakt Mathieu van der Poel zijn rentree in het veld bij de wereldbekercross in het Brabantse Rucphen, en die cross gaat sowieso door. Al zal dat wel zonder publiek zijn. De organisatie onderzoekt op ze in aanmerking komen voor overheidssteun vanwege de misgelopen recette.

Het is nog wat verder weg, maar ook in Hulst (met De Grote Drie allemaal present) wordt sowieso gecrost. Op 2 januari verschijnen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock daar aan het vertrek. De organisatie heeft op dit moment twee scenario's (en parkoersen). Eentje als er toch publiek bij mag zijn, eentje voor zonder publiek.

Cyclocross
  • Cor Vos