Project Col du Zoetermeer krijgt zetje in de rug met Ide Schelling als ambassadeur: 'Een supertof idee'
Een berg in Zoetermeer... Wie dat tien jaar geleden had voorgesteld, was ongetwijfeld voor gek verklaard. Maar het wordt nu serieus onderzocht.
In 2016 stierf het project Die berg komt er van Thijs Zonneveld een stille dood. Het was praktisch niet haalbaar om een kunstmatige berg van twee kilometer in Nederland aan te leggen. De AD-journalist bleek een voorloper, want - hoewel iets anders - wordt nu gewerkt aan het project Col du Zoetermeer.
De Col du Zoetermeer is een idee van drie wielerliefhebbers dat in eerste instantie met een korreltje zout genomen kon worden, maar inmiddels wordt door Stichting Fietsklim Zoetermeer onderzocht of er om de hoge derde baan van SnowWorld een fiets- en wandelberg kan verrijzen. Het is de bedoeling dat op het staal van SnowWorld een pad wordt gemaakt van zo'n 70 meter.
De drie hebben een extra zetje in hun rug gekregen, want prof Ide Schelling heeft zich aan het project verbonden als ambassadeur. "De gedroomde ambassadeur", aldus een van de drie oprichters Arjen Koene tegen het Algemeen Dagblad. "Toen Ide in de eerste etappe de bolletjestrui veroverde en zeven dagen eerste stond in het bergklassement van de Tour, hebben we hem meteen gebeld over ons Fietsklimplan."
"In 2024 of 2025 moet de Tour weer in Nederland starten", gaat Koene verder. "Met op de tweede dag een etappe van Rotterdam naar Den Haag. Hoe gaaf zou het zijn als de eerste bolletjestrui van die Tour wordt vergeven op de flanken van de Fietsklim Zoetermeer?"
Schelling zelf wilde zich maar wat graag verbinden aan het project. "Het is een supertof idee. Het belangrijkst vind ik dat dit goed zou zijn voor alle wielrenners in de Randstad. Zo kan jeugd sneller kennismaken met klimmen, en dat is goed voor de ontwikkeling van talent. Voor liefhebbers is het natuurlijk heel vet om in eigen regio een klim op te kunnen fietsen. Ik zou er ook graag op trainen, lekker dicht bij huis."
En goed trainen zou erop moeten lukken, stelt de renner van BORA-hansgrohe. "Stel dat de 70 meter hoge Fietsklim een kilometer lang wordt, dan heb je een helling van 7 procent. Dat is voor mij voldoende om goed te trainen. Twintig keer op en neer, dan heb je toch 1400 meter de hoogte in gereden." Of de klim er echt komt, zal de komende tijd moeten uitwijzen.
- Cor Vos