HomeAchtergrondGebroeders Roodhooft: 'Onze teleurstelling loopt niet altijd gelijk met die van Mathieu;...

Gebroeders Roodhooft: ‘Onze teleurstelling loopt niet altijd gelijk met die van Mathieu; Kuurne gaf hij weg’

De gebroeders Roodhooft over Mathieu van der Poel, een WorldTour-status en de teleurstellingen van 2021.

Alpecin-Fenix-managers Philip en Christoph Roodhooft deden hun verhaal in Het Laatste Nieuws en waren daarin behoorlijk uitgesproken. Zo ging het naast de hoogtepunten ook over de teleurstellingen in 2021. Christoph: “De Ronde van Vlaanderen was ambetant, Tokio ook. De Spelen zijn de teleurstelling van het jaar. De Ronde, dat was onverwacht de sprint verliezen tegen Kasper Asgreen en gedaan.”

“Het was toch een anticlimax”, aldus Philip. “Toen Mathieu met Asgreen naar de finish reed, leek het moeilijkste al achter de rug. De teleurstelling loopt niet altijd gelijk bij ons en Mathieu. Na Kuurne-Brussel-Kuurne was hij totaal niet teleurgesteld, terwijl ik dat zelf een erg tegenvallende dag vond. Mathieu gaf de koers daar weg.”

Strade Bianche

“Het belangrijkste is dat hij zichzelf kan zijn”, vertelt Philip over de manier van koersen van hun kopman. “Dat geldt voor iedereen. Het is ook zaak om Lionel Messi zijn creativiteit niet te laten verliezen, en hem toch binnen een bepaald stramien te laten voetballen. Het geheel moet groter zijn dan de som van de delen. Bij ons is dat het geval. Misschien was Mathieu anders al lang naar een andere ploeg vertrokken.”

“We laten coureurs voor elkaar werken, maar we laten ze ook zijn wie ze zijn”, haakt Christoph in. “Het is niet dat wij een zootje ongeregeld zijn. Chemie, daar zijn wij sterk in. We zijn net zo goed wolfpack als de Wolfpack van Patrick Lefevere.”

WorldTour-status

Alpecin-Fenix eindigde zesde op de wereldranglijst en behoort definitief tot de grote ploegen van het peloton. Een voorbeeld uit de Benelux Tour wordt aangehaald of Alpecin-Fenix nog als klein team wordt beschouwd in het peloton. De clash tussen Remco Evenepoel en Gianni Vermeersch. “Dat sloeg nergens op”, kijk Christoph terug. “Dat wijst vooral op een bepaalde persoonlijke attitude van Remco Evenepoel.”

“Makkelijk hè, zoals een Jos van Emden die dan ook uithaalt naar Gianni Vermeersch. Dat is Klein Klein Kleutertje in het kwadraat. Op het karretje springen van Evenepoel, ik vind dat zo droevig voor een renner met zoveel jaren ervaring.”

Nu de ploeg ook bij de grote spelers hoort, komt ook de vraag over een WorldTour-status weer in de schijnwerpers. In 2019 achtten de gebroeders Roodhooft de ploeg nog niet groot genoeg om een status aan te vragen. Nu staat ze er wel voor open. Christoph: “Dat gaat ons stabiliteit geven. Nu zitten we in een positie dat we met recht en reden een licentie kunnen aanvragen. We gaan ervan uit dat we genoeg geld hebben.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...