HomeCyclocrossHoe zit dat nou met al die crossploegen? Wie rijdt eigenlijk voor...

Hoe zit dat nou met al die crossploegen? Wie rijdt eigenlijk voor welke ploeg? 

Voor de doorgewinterde crossfan zal het geen probleem zijn. Maar als je het net wat minder volgt zie je soms door de Pauwels Sauzen het 777-bos niet meer. Wij helderen het op in dit artikel!

Het is niet altijd even bekend wie voor welke ploeg rijdt in de cross – althans, die ervaring hebben wij als redelijk fanatieke en professionele volgers van het veldrijden, dus we kunnen ons voorstellen dat het voor mensen die er wat minder inzitten nog lastiger is.

Daarom besluiten we eens om alle grote ploegen in de cross bij langs te gaan. Grof genomen zijn er drie grote blokken (naast eenlingen Van Aert, Pidcock en Marianne Vos): de ploeg van Sven Nys, die van Jurgen Mettepenningen en de ploeg(en) van de gebroeders Roodhooft. Een overzicht.

Trek-Baloise Lions (Nys)

De ploeg van Nys bestaat bij de mannen uit de Nederlanders Lars van der Haar en Pim Ronhaar en een Belgisch contingent met Toon Aerts, broertje Thijs Aerts, Thibau Nys, Yentl Bekaert en Ward Huybs.

Bij de vrouwen is het simpel met twee Nederlandse vrouwen (die op de weg bij Trek-Segafredo rijden): wereldkampioene Lucinda Brand en talent Shirin van Anrooij.

Pauwels Sauzen-Bingoal (Mettepenningen)

Jurgen Mettepenningen heeft aardig wat renners in z'n stal. Bij de mannen bestaat het sauzenteam uit: Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Toon Vandebosch. De Nederlandse belofte Ryan Kamp heeft er ook een profcontract.

Bij de dames is Denise Betsema de grootste naam in het shirt van Pauwels Sauzen. Ze wordt geflankeerd door het talent Fem van Empel. Laura Verdonschot heeft er ook nog een elitecontract. De 17-jarige Nederlandse juniore Leonie Bentveld is ook al opgepikt door Mettepennngen. Maar het kan nog jonger: de pas 15-jarige Shanyl De Schoesitter tekende onlangs een contract.

Alpecin-Fenix, 777, IKO-Crelan (broers Roodhooft)

Bij de gebroeders Roodhooft wordt het pas echt ingewikkeld. Die hebben namelijk meerdere crossploegen. Bij de mannen twee en bij de vrouwen zelfs drie. Eerst de mannen. Daar rijden in het shirt van Alpecin-Fenix natuurlijk Mathieu van der Poel, broer David, Tim Merlier, Gianni Vermeersch, Ryan Cortjens, Niels Vandeputte en de onbekendere niet lagelanders Marcel Meisen (Duitsland), Benoist Antoine (Frankrijk) en Lori Rouiller (Zwitserland).

Bij de mannen is IKO-Crelan een klein ploegje met Diether Sweeck en Timo Kielich (Belgen, ondanks hun Duits aandoende naam). Er rijden ook nog veel beloftes voor die ploeg, met onder andere de Nederlander Mees Hendrickx.

De vrouwen dan. Daar wordt het nog wat ingewikkelder. Allereerst zijn er Ceylin del Carmen Alvarado en Puck Pieterse in het shirt van Alpecin-Fenix. En ook daar is een IKO-Crelan-ploeg met Yara Kastelijn, Sanne Cant, Manon Bakker, Marthe Truyen, Julie De Wilde en Karen Verhesstraeten.

Maar de gebroeders Roodhooft hebben zoveel sponsors dat ze ook nog een derde team hebben. Dat van 777. Daarvoor komen Annemarie Worst, Inge van der Heijden en Aniek van Alphen uit.

Eenlingen

Dan zijn er natuurlijk ook nog de eenlingen die bij hun wegploeg rijden: Wout van Aert en Marianne Vos bij Jumbo-Visma, Tom Pidcock bij INEOS Grenadiers en Blanka Vas bij SD Worx.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Herstel Roglic gaat langzaamaan goede kant op: ‘Ik kan mijn arm nog niet helemaal strekken, maar iedere week gaat beter”

Dat heeft natuurlijk een specifieke reden, want de Sloveen werd geopereerd aan zijn schouder....

Meer zoals dit

Kanttekening bij snelle topvorm Van der Poel: ‘Hij zit al tegen de limieten aan, maar is nog meer dan 60 dagen tot WK…’

Met Wout van Aert, die zijn rentree maakte in Antwerpen, voorop natuurlijk. Al toonde...

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...