Ploegleider Van der Poel: 'Op gegeven moment beleefde hij geen plezier maar aan het fietsen, was vechten tegen de pijn'

Christophe Roodhooft blikt terug op een periode die voor Van der Poel toch wel moeilijker was dan hij naar buiten deed komen (en vertelt hoe een hopelijk rugpijnvrij 2022 eruit gaat zien voor MVDP).

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

De rentree van Mathieu van der Poel is aanstaande, over twee weekjes zien we hem in Rucphen voor het eerst in het veld dit seizoen. Na een - voor Van der Poel-begrippen - zeer lange periode zonder koers kunnen we weer genieten van zijn dadendrang.

Dat Van der Poel zolang niet te zien was, had een reden: die verduivelde rug. In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vertelt ploegleider Christophe Roodhooft dat het de renner van Alpecin-Fenix meer deed dan hij naar de buitenwereld deed overkomen.

"Op een gegeven moment beleefde hij geen plezier meer aan het fietsen, omdat het veelvuldig een gevecht tegen de pijn was. Dat hij het WK en Parijs-Roubaix ook niet top was, maakten het naseizoen heel moeilijk voor hem."

Het naseizoen werd voorafgegaan door die afschuwelijke val op de mountainbike in Tokio. "Dat was een enorme ontgoocheling voor Mathieu, die er jaren hard voor heeft gewerkt en door die val zijn droom zag wegvallen. Van die dreun heeft hij echt een tijd last gehad, en daarop volgden dus die rugklachten."

Maar met die rug gaat het nu veel beter, zeg Roodhooft. "Ik hoor hem er minder en minder over. Dat is een goed teken. Hij doet veelvuldig zijn core-oefeningen om zijn rug te versterken. Het ziet er goed uit en zoals het zich ontwikkelt, ga ik er vanuit dat hij daar op den duur geen last meer van heeft. Mathieu en ook de rest van de ploeg liggen prima op schema."

Seizoensplanning Van der Poel

In Rucphen zien we Van der Poel dus voor het eerst, in een seizoen waarin drie WK's (cross, mtb en weg), Parijs-Roubaix en de Tour de hoofdrol lijken te spelen. Maar eerst de cross dus. "We kozen voor Rucphen omdat het in Nederland voor eigen publiek zou zijn. Helaas zijn er nu door corona geen toeschouwers bij, wat erg jammer is. Dat moment is tevens gekozen omdat we denken dat hij dan voldoende rust heeft gehad en er genoeg tijd is om zich voor te bereiden op het WK."

Na het WK gaat de blik op de weg en is er ook nog een WK MTB waar MVDP zijn zinnen op heeft gezet. Ook de Tour staat weer op het programma. "Er wordt al gesproken over de gele en groene trui, maar op voorhand daar al over praten, heeft geen zin. We hebben vaker gezien dat doelen al aan diggelen kunnen liggen voordat je er aan begint. Met zijn rugklachten hadden we ook geen rekening gehouden. Er ligt een planning. Maar nu richten we ons op de eerste doelen en die liggen in de cross."