Matthijs Büchli gaat zich omscholen tot wegrenner: 'De ultieme droom is een Touretappe winnen'

Matthijs Büchli kennen we vooral als baansprinter, maar de Noord-Hollander gaat het over een andere boeg gooien.

Büchli

Matthijs Büchli won met de teamsprinters vrijwel alles wat er te winnen valt, inclusief een gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio. Individueel kwam hij tot zilver op de Spelen van Rio de Janeiro op de Keirin en werd hij wereldkampioen in die discipline. De Haarlemmer gaat vanaf volgend jaar echter een nieuwe traject in: hij wordt namelijk wegwielrenner.

"Ik ga wat anders doen", vertelt hij tegen de NOS. "Ik ga me omscholen tot wielrenner. Ik heb dit best wel lang geleden bedacht, eigenlijk in april 2019 al. Dat jaar werd ik wereldkampioen op de Keirin en met de olympische medaille van Rio, was het cirkeltje toen wel rond."

Goud op de teamsprint

Büchli reed jarenlang op de baan, maar staat onder contract bij Beat Cycling, dat ook op de weg actief is. Hij zal bijgestaan worden door trainer Louis Delahaije bij zijn omscholing tot wegcoureur. "Het is natuurlijk totaal iets anders. Normaal zijn mijn wedstrijden op de baan een kilometer lang, maar op de weg begint het pas een beetje na 180 kilometer. Ik moet heel veel uren gaan maken met alleen maar rustig fietsen."

Dat is niet het enige. "Het is niet per se het doel gewicht te verliezen. Al zal dat wel een natuurlijk gevolg zijn, naarmate ik minder train in het krachthonk. Of het allemaal realistisch is? Weet ik niet, daarom vind ik het zo leuk. Ik ga voor het hoogst haalbare. Ik hoop over een jaar mee te kunnen doen voor een overwinning. Misschien komend jaar al. Het eerste doel is Olympia's Tour in maart. Misschien kan ik al meedoen, misschien kom ik niet aan de finish. Geen idee."

Toch durft Büchli groot te denken: "Mijn ultieme droom? Misschien een keer een Touretappe winnen, maar ik wil het stap voor stap bekijken." Büchli heeft met zijn 28 jaar nog de nodige jaren voor zich.