HomeAchtergrondZe kunnen even goed lullen als fietsen, deze (ex)-wielrenners hebben een podcast

Ze kunnen even goed lullen als fietsen, deze (ex)-wielrenners hebben een podcast

Podcasts in de wielersport: ze zijn niet meer weg te denken. Niet voor ex-renners, maar ook niet voor renners in het peloton.

Laurens ten Dam

De bekendste ex-renner met een podcast is zonder twijfel Laurens ten Dam. Sterker nog, de voormalig-klimmer is een pionier met zijn Live Slow, Ride Fast-podcast. Ten Dam en gastheer Stefan Bolt hebben veel van de grote namen uit het peloton al eens achter de microfoon gehad. Tom Dumoulin, Fabio Jakobsen en onlangs nog Wout van Aert. Onze favoriet? The Comeback met én Karsten Kroon én Bram Tankink in de uitzending.

Lance Armstrong

Wie persona non grata is in de wielerwereld kan altijd nog zijn eigen podcast beginnen. Een podcast met een hoop reclame wel, maar hoe je het wendt of keert: Lance Armstrong blijft nu eenmaal relevant. Onlangs had hij met zijn kompanen Johan Bruyneel en George Hincapie niemand minder dan Jan Ullrich in de uitzending. Het luisteren meer dan waard.

Geraint Thomas

In Groot-Brittannië is Geraint Thomas een actieve podcaster. Eerst met ploegmaat Luke Rowe, maar sinds dit jaar ook met de Geraint Thomas Cycling Club-podcast. De Welshman zit uiteraard niet verlegen om bekende gasten, want hij heeft dit jaar onder anderen Tom Boonen, Bradley Wiggins, Sam Bennett, Tadej Pogacar en onlangs Fabian Cancellara nog mogen verwelkomen.

Mitch Docker

Mitch Docker

Mitch Docker kennen we vooral als de New Kids-verschijning van het peloton. Met zijn matje en zijn snor zou hij zo rond kunnen lopen in Maaskantje. Maar Docker is meer dan dat, want hij is ook een begenadigde podcast-host. Namens The Cycling Podcast maakt hij Life in het peloton. Heeft onder meer interessante podcasts gemaakt met Magnus Cort Nielsen en Tsgabu Grmay.

Rick Zabel

Voor de Duitssprekenden onder ons: ook Rick Zabel heeft een podcast. De zoon van Erik is de host van Plan Z. Een persoonlijke podcast waarin Zabel laat zien – of beter gezegd horen – wat er allemaal komt kijken bij het bestaan van profwielrenner. Voor hemzelf, maar ook voor zijn omgeving.

George Bennett & Sam Bewley

De wereld in lockdown: wat ga je dan doen? De Nieuw-Zeelanders George Bennett en Sam Bewley startten met The Social Distance Podcast april 2020. Net als Zabel en eigenlijk alle anderen praten ze over het bestaan van wielrenner. Wie Bennett een beetje heeft gevolgd in zijn tijd bij Team Jumbo-Visma weet dat de klimmer behoorlijk uitgesproken kan zijn. 'He did a Landis?' Het is een van zijn bekende uitspraken. Alleen daarom al de moeite waard.

Bradley Wiggins

The Bradley Wiggins Show. De naam laat weinig aan de verbeelding over. In de podcast van Eurosport bespreekt de Tourwinnaar van 2012 de belangrijkste koersen en heeft hij ook af en toe een gast. Maar het is toch vooral Wiggins om wie het draait.

Peter Koning

Peter Koning

Tot slot nog een Nederlands voorbeeld. De podcast Arriere de la Course wordt gepresenteerd door Michiel Beemster, maar ex-prof Peter Koning is wel vaste gast. Arriere de la Course heeft wielrensters als Annemiek van Vleuten en Demi Vollering in de uitzending gehad, maar zeker de laatste tijd focussen ze zich op de interessante namen achter de koers. Dat kan journalist Maarten Kolsloot, die een boek geschreven heeft over Rabobank, zijn, maar ook een trainer en ex-prof als Michel Kreder.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...

Mathieu van der Poel ondervindt geen hinder van knie en schouder, zegeviert met overmacht in Antwerpen

Met smart werd uitgekeken naar de cross in Antwerpen, want voor een eerste keer...

Fem van Empel domineert in het zand van Antwerpen: ‘In het eerste deel lag mijn focus niet goed doordat ik koude handen had’

Op het zanderige parkoers in Antwerpen werd al snel duidelijk dat het wederom een...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten vertelt wat ze na haar afscheid wil doen: ‘Kom graag uit mijn comfortzone’

Ze is er ondertussen al 40 en heeft zowat alles gewonnen wat er te...

Interview | Michel Wuyts: ‘Op de weg is Van Aert de betere van Van der Poel, in het veld is het andersom’

Althans, dat is wat Michel Wuyts stelt. Volgens de voormalig-commentator van Sporza hebben Eli...

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...