Ceylin del Carmen Alvarado: 'Ik word tijdens trainingen bijna standaard van de weg gereden'

De Nederlandse veldrijdster woont en traint in België en is allerminst te spreken over de wegen en weggebruikers aldaar...

ceylin del carmen alvarado

In de rubriek Not So Frequently Asked Questions van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad stelt verslaggever Dave Peters vragen aan sporters die ze niet al te vaak krijgen. In de editie van gisteren was Nederlands kampioene veldrijden Ceylin del Carmen Alvarado aan de beurt.

De veldrijdster met Dominicaanse roots woont tegenwoordig bij haar vriend - en (ex-)wielrenner - Roy Jans in België. Peters vuurde de vraag op haar af wat ze zou doen als ze voor een dag premier zou zijn bij onze zuiderburen. Het antwoord van Del Carmen Alvarado liegt er niet om.

"Ik zou meteen goede fietspaden aanleggen. Zoals in Nederland. België noemen ze weleens het walhalla van het wielrennen, maar qua fietspaden? Nee, niet echt. Je wordt tijdens een training bijna standaard van de weg gereden."

Ze maakt het gevaar op de weg in België duidelijk met een anekdote. "Laatst was ik met een vriend aan het fietsen in de Voerstreek. Kwam er weer zo’n man aan die vond dat we in de weg reden. En maar roepen, en maar tieren, en maar de pas afsnijden. De middelvinger kregen we er gratis en voor niets bij."

Het was aan de vriend te danken dat de zaak niet escaleerde, want de renster van Alpecin-Fenix was behoorlijk pissig.

"Die vriend van me bleef ijzig kalm en zei dat het geen zin had om met zo’n zuurpruim te discussiëren. Dat respecteer ik wel, want ik werd steeds bozer. Een eindje verderop kwamen we hem plots opnieuw tegen. Hij schrok wel even, want die vriend van mij… dat is een politieagent. Kon ik ook eens lachen."