Nog meer kritiek op Team DSM: 'Dat superprof Tiesj Benoot de ploeg verlaat, zegt genoeg'

Noem het toeval, maar een aantal ex-renners van het huidige Team DSM klappen uit de school op de dag dat de ploeg zijn teampresentatie houdt.

Benoot

Eerder publiceerde Sporza al over de sportieve werking van Team DSM, maar vanmiddag klapten enkele (anonieme) bronnen uit de school over het management. "Het team beseft niet dat het met mensen werkt in plaats van met robots. Ze willen 33 renners die alle 33 hetzelfde doen en hetzelfde denken. Maar eigenlijk heb je met 33 individuen te maken."

Sommige bronnen noemen de werkwijze zelfs communistisch en laken het handelen van manager Iwan Spekenbrink en hoofdcoach Rudi Kemna. "Hoe beter het team werd, hoe meer problemen met de sportieve leiding van het team. Ze waren vaak niet eerlijk en zeiden bewust dingen die niet klopten om hun visie door te drukken. Vooral Rudi Kemna was niet altijd correct.

"Het gebeurt wel vaker dat renners vanaf juni begonnen te polsen of ze ook het volgende seizoen bij DSM aan boord mochten blijven. Kemna zei toen aan bepaalde renners dat hij dat nog niet met zekerheid kon zeggen. Die renners werden maandenlang aan het lijntje gehouden. De ploeg wachtte toen telkens tot september om die renners een goedkoper contract aan te bieden. Dat was een terugkerend fenomeen."

Met het vertrek van Tom Dumoulin hoopten de Sporza-bronnen dat het tij zou keren. Dat gebeurde niet. "Het ergste is dat Kemna en Spekenbrink zichzelf nooit in vraag stellen. Als 2 renners hun contract verbreken, kan je nog zeggen dat het misschien aan hun karakter ligt. Maar als er 10 misnoegd hun contract opzeggen, dan is dat geen toeval meer."

“Tom is vroegtijdig vertrokken omdat de ploeg fouten had gemaakt", reageert een andere bron. "Maar de ploeg reageerde: Nee, wij hebben geen fouten gemaakt. Wij hebben gelijk. Dan brokkelt de geloofwaardigheid van het management snel af. Het motto van de sportieve leiding is: als iemand weggaat, is het omdat hij niet in ons systeem past. Over Barguil zeiden ze bijvoorbeeld dat het een speciale was."

"Maar Tiesj Benoot is een van de meest eerlijke renners in het peloton. Hij is de superprof bij uitstek. Dat Benoot DSM verlaat, zegt genoeg. Welke renner of manager durft nu nog naar DSM te gaan om daar een contract te ondertekenen?"