HomeAchtergrondInterview | Cees Bol: 'De negatieve verhalen over de ploeg ergeren me,...

Interview | Cees Bol: ‘De negatieve verhalen over de ploeg ergeren me, want het komt totaal niet overeen met mijn eigen ervaringen’

De ploegpresentatie van Team DSM stond donderdag op het programma. Wieler Revue sprak met Cees Bol.

Hoe verloopt je winter tot nu toe?
“Het gaat goed met me. Het is wel een beetje rotweer, maar we gaan binnenkort naar Spanje met de ploeg. In oktober zijn we ook al met de ploeg samengekomen en daar merkte je al een goede sfeer. Dat zal in Spanje niet anders zijn. Om me weer op te laden ben ik op vakantie geweest naar Italië met mijn vriendin. Verder heb ik een paar goede feestjes gevierd voor zover dat kon. Niet hele andere dingen dan andere jaren eigenlijk.”

Ik ga de vraag toch stellen: weet je al waar we je volgend jaar aan de start zien verschijnen?
“Nee, ik weet nog niets over mijn programma. Ik heb dat ook weleens gezegd terwijl ik het wel wist, maar dit jaar weet ik het ook écht niet. Ik zal me natuurlijk focussen op de sprints en de kans is groot dat er een grote ronde tussen zit. Romain Bardet gaat één ronde voor het klassement en één voor dagsucces. Het is een beetje de vraag wat het voor hem wordt. Ik ben zelf ook heel benieuwd.”

Afgelopen seizoen was niet jouw beste jaar. Ga je dingen anders aanpakken?
“Nee, ik ga geen hele andere dingen doen, maar 2021 was wel een goede reminder om scherper te zijn op de basisdingen. Veel basisdingen gaan op de automatische piloot, maar de laatste tien procent mag je niet vergeten. Het maakte me extra duidelijk dat wanneer iets in het ene jaar goed gaat, dat niet betekent dat het een jaar later nog steeds goed gaat. Soms was ik te veel bezig met details, waardoor ik die basisdingen vergat.”

Bij Team DSM wordt veel gemeten. Als het dan niet loopt, zou het dan kunnen dat al die kennis binnen de ploeg juist averechts werkt? Dat je te veel informatie meekrijgt in de koers, zeg maar?
“Ten eerste denk ik niet dat wij heel veel meer meten dan andere ploegen. Ik denk zelf meer aan andere basisdingen. Een voorbeeld? Het is weleens zo dat er een training op de planning staat die op dat moment te veel gevraagd is. Het kost te veel mentale energie en dan is het wel zaak dat je het aangeeft. Er is namelijk altijd ruimte om aan te passen. Zo'n zware training heeft ook enkel zin als je gemotiveerd bent. Dat is meestal zo, maar soms niet.”

“Als je dat op een goede manier aangeeft, dan is daar begrip voor. Maar het is soms best een stap om te zeggen dat je even gas terug wil nemen. Dat is best moeilijk. Zeker als het niet zo goed gaat, omdat je dan juist harder je best wil doen om alles goed te krijgen. Die communicatie is een van de basisdingen die beter kan in 2022.”

Cees Bol met Julius van den Berg en Tiesj Benoot

Vandaag stond op Sporza een artikel wat niet heel positief was over de ploeg. Vind jij het zelf moeilijk aan te geven of is de werksfeer binnen Team DSM zo dat het moeilijk wordt om aan te geven?
“Nee, dat ligt niet aan de ploeg. Als ik het wel doe, dan wordt het opgelost. Het is echt een drempel bij mezelf om daar duidelijk over te zijn.”

Op Sporza werd juist een beeld geschetst van een onbuigzame ploegleiding. Die verhalen over Team DSM zijn niet nieuw. Ergeren ze je weleens?
“Ja, een beetje wel. Het klopt gewoon niet met mijn eigen ervaringen. Ik lees weinig wielernieuws, dus dit hoor ik nu van jou. Ik herken het gewoon niet en vind het jammer dat anderen het op deze manier uiten.”

Toch zijn er met Tiesj Benoot, Ilan Van Wilder en ook Felix Gall weer drie renners vertrokken die nog een contract hadden. Is er intern dan niets van onrust te merken?
“Nee, voor mijn gevoel is de sfeer hartstikke goed. In oktober hebben we dus samengezeten en over vorig jaar gepraat, maar vanaf toen is de focus op het nieuwe seizoen gegaan.”

Laatste vraag: wat wordt je doel voor 2022?
“Het zou mooi zijn als het lukt om op het niveau van Parijs-Nice 2021 te komen. Het grote doel wordt vooral om er te staan met de sprinttrein en veel kansen te creëren waar ik optimaal kan sprinten. Als dat lukt, dan weet ik zeker dat er veel mooie prestaties zullen volgen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....