'Ontgroening' op trainingskamp QuickStep. Mark Cavendish vertelt: 'Stond in roze mankini Bohemian Rhapsody te zingen' 

Dat gaat er heftig aan toe (want er wordt ook nog Fightclubje gespeeld...)

mark cavendish

Waar groepen zijn, vinden inwijdingsrituelen plaats. Dus ook bij wielerploegen. We kennen allemaal het verhaal over het handdoekje van Steven de Jongh uit het boek van Thomas Dekker.

Maar een nieuwe ploeggenoot moet ook wel eens ludiekere dingen doen om 'in de ploeg te worden opgenomen'. Bij QuickStep gaat dat op de decembertrainingskampen namelijk op een heel andere manier.

Op drie trainingskampen hebben de renners veel promotionele verplichtingen en zijn ze bezig met bikefitting, medische testen en andere zaken die ze vaak niet zo leuk vinden, maar in de avonduren is er tijd voor jolijt.

Althans, dat is maar net wat je onder jolijt verstaat. Het Nieuwsblad tekent uit het boek Tour de Force van Mark Cavendish het volgende op waaraan hij werd blootgesteld tijdens zijn rentree voor de ploeg. "Een roze mankini, een haveloze versie van Bohemian rhapsody en nogal ‘industriële sterke drank."

Cavendish stelde zelf dan weer voor om 's avonds met The Wolfpack hun eigen versie van de bekende film Fight Club te spelen. Ook daar vertelt hij over (waarmee hij overigens regel 1 en 2 van de Fight Club - 1) You do not talk about Fight Club, 2) You DO NOT talk about Fight Club - schendt).

De Brit legt uit dat hij voorstelde om 's avonds met de ploeg de tafels en stoelen aan de kant te schuiven en een tatami van de zaal te maken. Bij het judoën werd hij drie keer gevloerd door Yves Lampaert - geen wonder trouwens, want Lampaert is oud-judoka.

Ploegleiding maakt ook lol

Lefevere bevestigt dat de renners op het decembertrainingskamp veel lol maken onder het mom van teambuilding, maar ook de ploegleiding kan er wat van.

"Omwille van corona kan het nu niet, maar met de staf hebben we in december normaal altijd debardeur-avond. Alle ploegleiders kleden zich dan zoals ik: een wit hemd met een debardeur* erboven. Dan gaan we uniform naar het Belgian Café tegenover het Suitopia-hotel. In december mag het af en toe nog eens leuk zijn ook.

*Een debardeur is wat wij in Nederland een spencer noemen. Als je goed oplet, zie je inderdaad dat Lefevere die vaak draagt.