Merijn Zeeman over Groenewegen: 'Het doet me heel veel dat hij vertrekt'

Dylan Groenewegen groeide bij Team Jumbo-Visma uit tot topsprinter. Mede door het goede werk van Merijn Zeeman.

Groenewegen

De sportief directeur snapt het vertrek van de Amsterdammer, maar is wel teleurgesteld. "Het zal vaak genoeg gebeuren dat wij balend en tandenknarsend in de auto zitten omdat we over de radio horen dat Dylan de rit gewonnen heeft. Want ik ben ervan overtuigd dat er nog meer zeges in de Tour de France gaan komen", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Groenewegen was een van de pijlers onder de opmars van de Nederlandse ploeg, maar door de natuurlijke ontwikkeling en de wens van de ploeg de Tour de France te winnen, ging hij op zoek naar een andere werkgever. Die vond hij met Team BikeExchange-Jayco. "Dit is wat topsport is. Bij ons moet iedereen vechten voor z'n plekkie. Dat geldt voor Dylan en ook andere renners."

"We zijn jarenlang heel succesvol geweest, maar er zijn ook andere renners die zich ontwikkelen en dan beginnen keuzes te knellen. We waren druk bezig met een programma voor Dylan, maar nu komt er een ploeg voorbij die hem volledig carte blanche geeft. Dan snap ik dat Dylan met een verzoek bij ons komt. Het is voor hem sportief gezien een kans zoals hij die jarenlang bij Jumbo-Visma heeft gehad."

"Als we nee hadden gezegd, dan was Dylan gebleven. Dat weet ik zeker. Daarover was hij vanaf het begin heel erg duidelijk. Wij verzwakken ook onze ploeg, want er gaat een heel goede renner weg die per seizoen heel veel overwinningen haalt. Zijn vertrek doet ons pijn, maar wij gunnen hem deze kans, want we zijn niet vergeten wat hij heeft betekend voor het team."

"Het doet mij heel veel dat Dylan vertrekt. Maar juist omdat ik hem als zijn persoonlijke coach goed ken, snap ik zijn besluit. Een coach is altijd ondersteunend aan de atleet en moet dus ook denken in het belang van de atleet."