Crossorganisator: 'Veldrijden moet zichzelf opnieuw uitvinden, anders in 2030 gemarginaliseerd' 

Ferme woorden, maar Tomas Van Den Spiegel is óók positief.

wout van aert

Afgelopen weekend was er een noviteit in de crosswereld: een échte sneeuwcross in de Dolomieten (de wedstrijd in Val di Sole vond plaats op 1200 meter hoogte). Het zorgde voor spectaculaire en fraaie beelden met Wout van Aert en Fem van Empel - na een bizar slot - als winnaars.

De wereldbekermanche werd georganiseerd door het Flanders Classics van Tomas Van Den Spiegel (ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld De Ronde van Vlaanderen). De boomlange Belg sprak tegenover Sporza na afloop van een succes, maar waarschuwde de conservatieve crosswereld ook.

"Veldrijden is het aan zichzelf verplicht om zich opnieuw uit te vinden. Anders riskeert het om in 2030 echt gemarginaliseerd te zijn. Die ambitie moeten we dus met z'n allen hebben. Wie wil veranderen, krijgt altijd te maken met mensen die iets liever behouden, maar de sport is tegelijk toe aan een nieuw elan."

Van Den Spiegel merkte dat de cross in Val di Sole veel stof (sneeuw) deed opwaaien. "Er is de voorbije tien jaar nooit meer over een veldrit gesproken dan over deze cross, door de sneeuw en door de terugkeer naar Italië. Het leeft en er is een draagvlak voor."

Uiteindelijk is veldrijden een olympische sport maken het doel. "We moeten durven te dromen. Veldrijden is een wintersport, maar voor de Spelen moet deze discipline op sneeuw en ijs kunnen doorgaan. Het is aan ons om te demonstreren dat het kan."

Deze cross in Val di Sole mag dus geen incident zijn, betoogt Van Den Spiegel. "Dat we nu plots gebombardeerd zouden worden tot nieuwe sport op de Spelen, daar is de weg nog heel lang voor. We moeten niet één keer naar hier komen, maar we moeten dit uitbouwen zonder de traditionele cross te verwaarlozen. Veel crossen in Vlaanderen hebben hun bestaansrecht, maar we moeten samen kijken naar de kalender."

Cyclocross
  • Cor Vos