Mart Smeets kijkt terug: 'Ik heb geprobeerd te bewijzen dat Armstrong stoute dingen deed en met de NOS waren we heel ver'

Mart Smeets kreeg bakken met kritiek na de ontmaskering van Lance Armstrong, maar hij vertelt hem bijna zelf ten val te hebben gebracht.

Armstrong

De voormalig NOS-coryfee vertelt over Armstrong in de podcast Live Slow, Ride Fast van Stefan Bolt en Laurens ten Dam. "Toen hij net klaar was met Oprah Winfrey heb ik hem gesproken. Ik kreeg het nummer via Johan Bruyneel, die toen nog niet verdacht was. Nu weten we iets meer..."

"Ik had zijn geheime nummer gekregen van Bruyneel en afgesproken dat ik het zou gebruiken voor één gesprek. Ik heb het nummer daarna meteen weggegooid. Ik belde Lance en zei tegen hem dat hij me best een excuus kon maken voor het feit dat hij me jarenlang buitengewoon strak en goed had besodemieterd."

Armstrong was bereid in gesprek te gaan met hét gezicht van de Nederlandse sportjournalistiek. "Hij wilde praten, maar dan zonder microfoon en camera. Dat wilde hij toen nog niet. Toen heb ik gezegd dat ik dat wel wilde. Dat wilde ik omdat het spel dat ik met hem speelde ook op camera was. Al die televisiekijkers zijn ook voorgelogen en verdienen ook die excuses te zien."

Smeets en Armstrong

Na de val van Armstrong, ingezet door nota bene de FBI, kreeg Smeets op grote schaal kritiek voor zijn rol als journalist in de dopingjaren van de Amerikaan. "Maar ik heb ook geprobeerd te bewijzen dat hij stoute dingen heeft gedaan. Ik kan je zeggen dat we heel ver waren bij de NOS. Er was iemand uit zijn hele nabije kring die hem spuugzat was en die ontslagen was. Die wilde wel praten."

Ondanks een voorzichtige poging van presentator Bolt geeft Smeets de bron uiteraard niet kwijt. "Het zou niet eerlijk zijn als ik dat zou zeggen. Ik ben toen naar mijn baas gegaan en die zei dat een tweede bewijs nodig hadden. Zoals dat in de statuten staat. We waren zo dichtbij, maar ook zo ver weg. Dat was samen met Raymond Kerckhoffs. Dit kan ik nu tegen allerlei mensen roepen, maar die geloven het niet en denken dat ik alles heb toegestaan."