HomeCyclocrossInterview | Puck Pieterse: ‘Ik vind het heel prettig dat ik bij...

Interview | Puck Pieterse: ‘Ik vind het heel prettig dat ik bij Alpecin-Fenix veel vrijheid krijg’

De Nederlandse vrouwencross zat sowieso al niet verlegen om talent, maar met de generatie van 2002 is ook de nog verdere toekomst verzekerd. Puck Pieterse (19) is een van de toptalenten uit dat bouwjaar.

Puck Pieterse is weliswaar van mei 2002 en nog meerdere jaren belofte, maar dit seizoen heeft ze tussen de elitevrouwen al veelbelovende dingen laten zien. In de Wereldbeker van Tabor was ze bijvoorbeeld dicht bij de overwinning, maar moest ze enkel wereldkampioene Lucinda Brand voor zich dulden.

In de sneeuwcross van Val di Sole was het Alpecin-Fenix-shirt van Pieterse wederom van voren te zien. Na een slippertje verloor ze echter de aansluiting en uiteindelijk finishte ze als negende. “Toch vond ik het heel gaaf om door de sneeuw te rijden”, vertelt ze drie dagen later tegen Wieler Revue.

“Ik heb vorig jaar in Lille al eens in de sneeuw gereden, maar het gebeurt verder nooit. Ik had wel een andere ondergrond verwacht. Er kwamen veel sporen in de sneeuw. In het zand kun je dan nog naar een ander spoor gaan, maar in de sneeuw moet je serieus je best doen om het te herstellen als je niet in het juiste spoor zit.”

Alpecin-Fenix

De goede prestaties van Pieterse komen niet uit de lucht vallen, maar dat ze nu al zo goed zou presteren had ze ook zelf niet verwacht. “Afgaande op mijn mountainbikeseizoen in de zomer wist ik dat ik een stap had gezet. Maar dat ik al podium zou rijden in de Wereldbeker… Een reden hiervoor? Ik rijd sinds maart 2020 voor Alpecin-Fenix en let sindsdien meer op mijn voeding, meer op mijn slaapritme en ik train ook specifieker.”

Het handelsmerk van Pieterse: over balkjes springen

Pieterse is samen met Shirin van Anrooij en Fem van Empel het gezicht van de Nederlandse jongere generatie. “Zeker Shirin en ik rijden al vanaf de jeugd tegen elkaar. We hadden ieder weekend een duel en dan push je elkaar ook naar grotere hoogte. We hebben veel respect voor elkaar en zijn ook echt vriendinnen.”

Hoewel Pieterse bij de elite inmiddels minstens tot de subtop behoort, wil ze het wereldkampioenschap eind januari gewoon bij de beloften rijden. “Het WK bij de elite komt echt een jaar te vroeg. Ik heb nog geen Wereldbeker gewonnen en eindig nog niet standaard op het podium. Ik heb ook nog geen wereldtitel bij de beloften en ga daar dit jaar dan ook vol voor.”

Wegwielrennen

Nog verder in de toekomst kijken doet Pieterse niet graag, maar na enig aandringen vertelt ze toch iets over haar toekomstdromen. “Mijn doel is om volgend seizoen de aansluiting met de top te maken in de cross en op de mountainbike zou ik dolgraag meedoen aan de Olympische Spelen. Die van Parijs komen wellicht te vroeg, maar aan de andere kant kan het snel gaan in sport.”

Die ambitie op de mountainbike was een van de redenen om voor Alpecin-Fenix te kiezen. “Ik krijg veel vrijheid in mijn keuzes en dat vind ik prettig. Wegwielrennen heb ik ook gedaan in de jeugd, maar vanaf de nieuwelingen ben ik me meer gaan focussen op mountainbiken. Een toekomst op de weg? Alpecin-Fenix heeft natuurlijk een vrouwenploeg op de weg en misschien dat ik eens iets ga proberen, maar voorlopig heb ik nog niets op mijn lijstje staan voor de weg.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma...

Ex-ploegleider Brian Holm over fusiegesprekken: ‘Movistar en Ineos hebben het ook gedaan’

Het blijft muisstil in het kamp van Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, sinds zondagavond bekend...

Thibau Nys wil komende crosswinter aansluiting maken met de top en rijdt in 2024 wellicht Giro of Vuelta

Het wegseizoen loopt stilaan op zijn einde en dus mogen we ons opmaken voor...

Jumbo-Visma ontmoet Apple-baas Cook: ‘Straks kijken we de race in 3D, wordt een emotionele ervaring’

Het Brabants Dagblad was daarbij aanwezig en sprak met de Apple-baas. Zo vertelde Cook...

Meer zoals dit

Sepp Kuss & Neilson Powless: ‘Mijn schoonfamilie zei ‘je bent wielrenner, wat betekent dat, verdien je geld?”

Dit verhaal verscheen in onze Tour de France-special van vorig jaar. Je leest het...

Interview | Sepp Kuss: ‘Ik word nog regelmatig herinnerd aan het tijdperk Armstrong’

Sepp Kuss gaat vandaag de Vuelta winnen. Het is de vraag of hij daarmee...

Interview | Sepp Kuss: ‘Ik geef toe dat het soms best lastig is om helper te zijn in de grootste koersen’

In aanloop naar de Tour van vorig jaar sprak onze redacteuer Tim Beck uitgebreid...