HomeAchtergrondUtrecht wielerhoofdstad van de wereld? Na de Vuelta is het de eerste...

Utrecht wielerhoofdstad van de wereld? Na de Vuelta is het de eerste stad ter wereld die de drie grote rondes te gast had

Een unicum! Lees hieronder hoe het zit (en leer gelijk ook alles over het parkoers van de komende Vuelta, die dus in Nederland start).

Gisteren werd het parkoers van de Vuelta 2022 gepresenteerd (zie onder) en dus is het nu na twee jaar uitstel écht officieel: de start van de Vuelta is in Utrecht.

Daarmee kunnen we de stad misschien wel uitroepen tot wielerhoofdstad van de wereld. Want er is geen enkele andere stad in de wereld die na augustus de volgende claim kan doen: Wij hadden alle drie de grote wielerrondes binnen onze gemeentegrenzen.

Voor wie het vergeten is: in 2010 startte de Giro in Amsterdam met een proloog, maar de tweede etappe ging van de hoofdstad naar de Domstad. Tyler Farrar won er de massasprint voor Matthew Goss en Fabio Sabatini.

Vijf jaar later organiseerde Utrecht zelf de start van de Tour de France. Rohan Dennis mocht na een tijdrit van 13,8 kilometer het geel aantrekken. Tom Dumoulin en Jos van Emden eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Een dag later trok het Tourpeloton van Utrecht naar werkeiland Neeltje Jans in Zeeland.

Komende zomer komt daar dus de Vuelta bij, die op 19 augustus in het centrum van Utrecht van start gaat met een ploegentijdrit van 23,3 kilometer.

Tyeler Farrar wint in Utrecht. | Beeld: Cor Vos

Het parkoers van de Vuelta 2022 (met al een echte col in Nederland!)

Een dag later is Utrecht nog een keer de finishplaats, want etappe 2 zal van Den Bosch naar de Domstad voeren over 181 kilometer. Daarmee zit het Nederlandse avontuur er nog niet op, want rit 3 zal starten en finishen in Breda.

In Nederland wacht bovendien de allereerste Alto op de renners (en dus de bollentrui): de tweede etappe doet halverwege de Alto de Amerongse Berg aan, zoals-ie officieel heet. Met z'n zeventig meter boven zeeniveau een vervaarlijke col van derde categorie.

Na de drie dagen in Nederland volgt er een rust/reisdag en wachten de échte bergen in Spanje. Dat begint in Baskenland nog voorzichtig met vooral heuvelritten. De eerste echte zware beproeving voor de klimmers is er in de zesde etappe, als de eerste van 9 (!) aankomsten bergop wacht.

Onder die 9 aankomsten bergop zitten enkele klimmetjes voor de punchers, maar uiteraard is de Vuelta-organisatie er ook weer in geslaagd enkele geitenpaden in het parkoers op te nemen. Geen Angliru, maar wel Las Praeres in etappe 9 bijvoorbeeld; een klim met percentages tot 25 procent.

De enige individuele tijdrit wordt na de tweede rustdag gereden. Het is een vlakke tijdrit van 31 kilometer tussen Elche en Alicante. Na een paar zware laatste dagen waarin het hele klassement nog op de kan worden gegooid, finisht de Vuelta op zondag 11 september met een ritje van 100 kilometer naar Madrid.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....