HomeAchtergrondInterview | Tom Dumoulin: 'Het klopt wel dat het stoïcijnse van Primoz...

Interview | Tom Dumoulin: ‘Het klopt wel dat het stoïcijnse van Primoz onbewust mijn eigen twijfels heeft versterkt’

Tom Dumoulin over druk voelen, mede-kopman Primoz Roglic en leren accepteren te piekeren.

Waar Dumoulin tijdens zijn break snel achter komt, is dat de druk van presteren het probleem niet per se is. Het staat hem niet tegen en soms heeft hij het zelfs nodig. “Dat bleek niet de reden dat ik twijfelde of ik nog wilde fietsen. Dat had een hele andere grondslag. Ik had mijn eigen twijfels of ik het nog leuk vond, maar dat kwam niet doordat de halve wereld iets vindt van Tom Dumoulin.”

“Ja, zo kwam het over in het interview waarin ik mijn break aankondigde, maar ik heb zelf ook moeten ondervinden dat dat niet het probleem was. Natuurlijk maakt dat het soms lastiger, want het is makkelijker om je eigen ding te doen terwijl niemand meekijkt. Alleen daardoor worstelde ik niet met mezelf. Als je ziet hoe ik in het verleden ben omgegaan met druk, dan presteerde ik op de belangrijke momenten ook altijd op de toppen van mijn kunnen.”

Wat betreft persoonlijkheid verschilt Dumoulin flink van medekopman Primož Roglič. Eerder dit jaar vertelden Lennard Hofstede en Frans Maassen tegen Wieler Revue onder de indruk te zijn van de focus van de Sloveen, die zich nooit lijkt te bekommeren om randzaken. “Dat beeld herken ik wel, ja. Aan het eind van het seizoen kan Primož het wielrennen loslaten, maar tijdens het jaar zit hij in een hyperfocus en houdt hij zich volledig aan de planning.”

“Dan houdt hij zich niet bezig met de problematiek van het leven om het zo te zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat hij het nieuws kijkt, haha. Die focus is heel bijzonder aan hem, maar dat had ik tot 2017 ook. Ik had ook die oogkleppen op, maar dat kon bij mij niet voortduren en toen ze afgingen vond ik het een stuk moeilijker om invulling te geven aan mijn bestaan als wielrenner.”

Dumoulin op kop voor Roglic

Dumoulin erkent het soms moeilijk te hebben gevonden om Roglič bezig te zien. “Ik snap wat je bedoelt”, antwoordt hij op de vraag of de stoïcijnse houding van Roglič zijn eigen twijfels juist versterkten. “Dat klopt denk ik wel, ja. Als je aan het tobben bent, dan is het sowieso fijn om met iemand te praten die jouw twijfels herkent. Maar dat gebeurt niet in de wielerwereld. Dat is niet anders geworden, ofzo.”

“Met mijn fietsvrienden praat ik niet per se over de filosofische vraagstukken van het leven. Primož heeft dat ook niet, maar dat zit ook écht niet in hem. Dat stoïcijnse is wie hij is. Ik ben daarentegen een denker en dat kan omslaan in piekeren, maar ik heb geleerd dat het niet erg is om af en toe te piekeren. Het is wie ik ben en dat ga ik toch niet veranderen. De belangrijkste oefening daarin is om het te accepteren.”

In de 148 pagina's dikke eindejaarsspecial lees je het hele interview met Tom Dumoulin. Daarnaast is er ook een zeer uitgebreid vraaggesprek met Sonny Colbrelli en vragen we Harrie Lavreysen het hemd van z'n gespierde lijf. Ook is er natuurlijk een uitgebreide terugblik op het seizoen met vele interessante statistiekjes! Dus, hier bestellen of ren… ehh wacht, fiets naar de kiosk!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Interview | Jeugdbondscoach Adriaan Helmantel: ‘Zeker wat betreft klimtalent zitten we niet breed bij de beloften’

"Ik heb met veel plezier gewerkt bij de profs van Team Sunweb en dat...

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...