Australisch contingent Alpecin-Fenix uitgebreid dankzij Zwift, ook Nederlands jonkie verdient profcontract

Een nieuwe ploeggenoot voor Mathieu van der Poel en ook mooi Nederlands nieuws!

alpecin-fenix

Sinds een paar seizoenen kunnen enthousiaste Zwifters een profcontract in de wacht slepen via de zogenaamde Zwift Academy. Eerst konden ze aan de slag bij Katusha-Alpecin; het afgelopen seizoen en dit seizoen heeft Alpecin-Fenix dat stokje overgenomen.

En dus stond er bij de finales afgelopen dagen op Mallorca een plek naast Mathieu van der Poel in de teambus van de ploeg van de gebroeders Roodhooft op het spel. Na allerlei challenges, ook met de ploeg op de weg, kwam de 19-jarige Australiër Alex Bogna als winnaar uit de bus.

De jonge Australiër uit de provincie Queensland werd op de weg in zijn eigen land al eens derde bij het regionale kampioenschap tijdrijden in de categorie onder negentien en legde beslag op een vierde plaats op de wegrit bij het nationale kampioenschap in diezelfde categorie.

Vorig seizoen ging het profcontract dat voortvloeit uit de Zwift Academy ook al naar een Australiër. Toen was het Jay Vine die een plek in de ploeg van de gebroeders Roodhooft verdiende.

En Vine toonde aan dat het initiatief lonend is, want hij reed meteen een sterk seizoen in het blauw van Alpecin-Fenix. De 26-jarige renner reed naar een tweede plek in het algemeen klassement van de Ronde van Turkije en zag een sterk optreden in de Vuelta net niet beloond worden met een ritzege (hij werd derde in de veertiende rit).

Nederlands jonkie Maud Oudeman verdient profcontract bij vrouwen

Uiteraard is er ook een Zwift Academy voor vrouwen en daar ging de zege naar een Nederlandse. Maud Oudeman was de sterkste en verdient daarmee een profcontract bij Canyon-SRAM, de ploeg van onder ander Katarzyna Niewiadoma, Lisa Klein en Chloe Dygert.

De pas 18-jarige Nijmeegse werd afgelopen seizoen vierde bij het NK tijdrijden voor junioren en was ook actief op de wegwedstrijd van de Europese kampioenschappen namens Nederland.

Oudeman was overigens niet het enige Nederlandse jonkie in de finale. Ook de 18-jarige Willemijn Prins plaatste zich voor de finales op Mallorca, maar werd eerder al uitgeschakeld. Oudeman nam het in de laatste challenges op tegen twee iets oudere Australische vrouwen: Imogen Alton en Rachael Wales. De Nijmeegse was ook actief als triatleet, maar zal zich nu uiteraard volledig op het wielrennen storten.

Nieuws
  • Cor Vos