'Oudjes' Vos en Brand kijken vol bewondering naar jonkies Puck Pieterse en Fem van Empel: 'Alsof ze op de crossfiets zijn geboren' 

Wat boffen we als Nederland met twee van deze generaties in het veld. En ze praten met veel respect over elkaar. Oud over jong en andersom.

fem van empel puck pieterse

Puck Pieterse en Fem van Empel maken dit seizoen definitief de aansluiting bij de wereldtop. Van Empel kwam wat langzaam op gang dit seizoen, maar ook zij wedijvert nu voor de podiumplekken, net als Pieterse het gehele seizoen al doet.

De twee youngsters, allebei 19, vormen samen met Shirin van Anrooij (ook al 19) de nieuwe generatie veldrijdsters die de Nederlandse eer hoog houden. Maar natuurlijk is de oude generatie er ook nog gewoon. Lucinda Brand en Marianne Vos merken hoe Pieterse en Van Empel nadrukkelijk aan de deur kloppen.

De twee vedetten schallen in het AD uitgebreid de loftrompet over hun twee jonge concurrentes. "Alsof ze op de crossfiets zijn geboren. Technisch hebben ze een voorsprong op ons. Het zit in hun natuur. En ze hebben talent, waardoor ze fysiek bijna volledig met ons meekunnen. Dan zie je waar het toe leidt. Grote concurrentie", zegt Brand.

Vos vult aan: "Wat ik heel mooi vind, is dat ze absoluut respect hebben, maar er ook met volle overgave in gaan. Ze kijken niet naar leeftijd of reputaties. Ze weten goed wat ze kunnen, waar ze winst kunnen boeken en dat lijken ze wel elke week te doen."

Andersom is er natuurlijk veel respect van Van Empel en Pieterse voor Brand en Vos. Het was bij de wereldbeker in Val di Sole mooi om te zien hoe Van Empel er bijna niet langs durfde te gaan toen Vos tegen de grond ging.

Voor Pieterse geldt dat ze nu met haar jeugdidool strijdt. Dat vindt ze soms best een gekke ervaring. "Natuurlijk praat je met Marianne alsof iedereen gelijk is, maar ze heeft wel ontzettend veel gepresteerd. Zij blijft een groot voorbeeld."

Cyclocross
  • Cor Vos