Spanjaard Rafael Valls levert contract bij Bahrain Victorious in: 'Te vaak gevallen' 

Hij hangt de fiets voortijdig aan de haak vanwege een treurige reden. De Catalaan legt uit.

rafael valls

De drie letters zitten al achter elkaar in z'n achternaam: v-a-l. Geen goed voorteken voor een wielrenner en dat blijkt ook de realiteit voor de 34-jarige Spanjaard Rafael Valls, want na elf seizoenen hangt hij z'n fiets aan de haak.

Niet omdat hij al per se klaar was met fietsen. Valls had zelfs nog een contract voor 2022 bij Bahrain Victorious, maar toch besloot hij na een winter nadenken zijn fiets voorgoed op te bergen.

"Ik wil op de toppen van mijn persoonlijke kunnen presteren. Maar door de verschillende valpartijen van de voorbije jaren moet ik eerlijk toegeven dat ik niet meer de mindset heb om op het hoogste niveau te presteren", legt hij uit in een verklaring op de website van zijn (voormalige) team.

"Na de Giro van vorig seizoen dacht ik dat ik nog sowieso een seizoen door wilde gaan en verlengde ik mijn contract, maar de afgelopen weken ben ik tot een andere conclusie gekomen. Nu is het tijd om afstand te nemen van he fietsen en me te focussen op mijn gezin."

Valls reed in zijn profloopbaan onder andere voor Vacansoleil, Lotto, Movistar en Lampre alvorens hij de laatste twee seizoen voor Bahrain reed. In 2015 won hij het eindklassement van de Ronde van Oman. Hij reed ook top 10-noteringen bij elkaar in de Dauphiné, Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Tour Down Under.

Al in 2010 werd hij een keer tweede in een Tour-etappe. In zijn eerste profseizoen was alleen Sylvain Chavanel hem te snel af in de bergetappe naar Station des Rousses. In die Tour werd Valls zevende in het jongerenklassement.