Nieuwe maatregelen in België: geen publiek meer welkom bij veldritten: 'Slachtoffer van het voetbal'

Ook in België is men bang voor Omikron. De organisatoren wijzen met hun vinger naar Koning Voetbal.

van aert van der poel pidcock

Zul je altijd zien... Net op het moment dat het tijd is voor de duels tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aertt (vooruit, en ook Tom Pidcock) grijpt ook België in en verscherpt het de coronamaatregelen.

Het was voor ons in Nederland al een beetje surrealistisch om te zien, want hier is de topsport alweer een poosje alleen maar toegestaan zonder publiek, maar in België golden die regels nog niet en zagen we dus veldrijders- en rijdsters die volop werden aangemoedigd.

Maar gisteren maakten de Belgische instanties bekend dat het ook daarmee gedaan is bij onze zuiderburen. De horeca blijft er wel open, maar het publiek bij buitenwedstrijden wordt vanaf nu geweerd.

Dat heeft dus grote gevolgen voor de cross, die net z'n piekperiode ingaat met kerst (pun intended, we houden het maar een beetje vrolijk..). Vanaf 26 december tot en met begin januari wordt er eigenlijk alleen op dinsdag 28 december níét gecrosst.

De crossen van Dendermonde (26 dec.), Heusden-Zolder (27 dec.), Diegem (29 dec.), Loenhout (30 dec.), Baal (1 jan.) moeten allemaal zonder publiek verreden worden. Op 2 januari wordt er gecrosst in het Zeeuwse Hulst, maar dat zou sowieso dus al zonder publiek zijn - en gaat ook sowieso door).

In Diegem vreest men wel voor afgelasting vanwege de nieuwe regels. "Er bevinden zich twee cafés op de omloop die we niet kunnen sluiten en er wonen 1.700 mensen langs het parcours. De burgemeester heeft intussen inlichtingen ingewonnen bij de gouverneur, morgen is er een veiligheidscomité en wordt de knoop doorgehakt", zegt de organisator tegen Het Nieuwsblad."

Over de andere crossen is nog geen duidelijkheid, maar organisator Golazo, verantwoordelijk voor een groot aantal crossen, heeft al wel een plan B liggen.

Bij de organisatoren van de cross in Heusden-Zolder (27 dec.) zijn ze vooral boos en wijzen ze met de vinger naar het voetbal(publiek). "We zijn het slachtoffer van het voetbal en de kerstmarkten. De beelden van in de voetbalstadions zijn niet goed geweest. Al moet ik toegeven dat ook in Namen niet iedereen het mondmasker leek te dragen. Anderzijds was Namen hoopvol, met veel publiek. Die zouden ook naar Zolder komen, dacht ik. Dus ja, dit is een knak."

Cyclocross
  • Cor Vos