Lucinda Brand klopt Fem van Empel in beklijvend duel: 'Sprint van een ronde, kreeg haar er niet af!'

Jong versus oud in Heusden-Zolder. Een mooi duel!

lucinda brand

Een totaal andere cross dan gisteren in de wereldbekermanche van Dendermonde. Op en rond het circuit van Heusden-Zolder vonden de rensters een technische snelle omloop, waarbij ze alleen de trappen op moesten lopen; voor de rest heen looppassages.

Wat ook totaal anders was: de start van Lucinda Brand. In afwezigheid van Marianne Vos en Puck Pieterse was ze in tegenstelling tot gisteren wél goed weg.

Ze maakte deel uit van een grote groep (alle Nederlandse toppers plus Blanka Vas) die de eerste rondes samen aflegden. In ronde drie (van de zes) vond Brand het genoeg. De Zuid-Hollandse gooie de knuppel in het hoenderhok en alleen Fem van Empel kon volgen.

Bij een valpartijtje van Brand wachtte de jonge Brabantse op de wereldkampioene zodat het duo bij elkaar bleef. Ze breidden hun voorsprong op een groepje met Betsema, Vas en de knap teruggekeerde Shirin van Anrooij gestaag uit, waardoor het ook een tactisch steekspel werd tussen de ervaren rot en het jonkie.

In de slotronde probeerde Brand Fem van Empel te lossen, maar dat lukte niet. Sprinten dus. Althans... Brand maakte er een lange machtssprint van en reed Van Empel op een paar lengtes zodat ze na gisteren ook vandaag aan de champagne kon. Hieronder zie je de top 10, met daar weer onder nog een reactie van de winnares.

Lucinda Brand gaf na afloop aan dat het een zware koers was met de sterke Fem van Empel die haar kon bijbenen. In de laatste ronde viel dus de beslissing. "Het was een sprint van een ronde. Ik kreeg Fem er niet af. Misschien helpt m'n ervaring, maar dan moeten de jonkies niet te veel meer bijleren, want ze rijden sterk..."

De wereldkampioene wist dat Van Empel in een echte sprint rap zou zijn. "Kijk maar eens naar haar starts. In drie meter ligt ze soms al een meter voor. Het was dus niet de makkelijkste op mee naar de streep te rijden. Ik voelde gisteren ook nog wel in de benen."

Morgen en woensdag kunnen Brand en de andere dames even rusten in de drukke kerstperiode omdat de cross in Diegem is afgelast. Donderdag mogen ze weer aan de bak in Loenhout, voor een cross in het kader van de X2O Badkamertrofee.

Cyclocross
  • Cor Vos