HomeAchtergrondDe gevolgen van eventuele WK-deelname Van Aert: 'Het is verstandig niet te...

De gevolgen van eventuele WK-deelname Van Aert: ‘Het is verstandig niet te veel doelen te stellen waar je moet winnen, dan ga je als atleet onderuit’

Wout van Aert maakt na het BK een beslissing over deelname aan het wereldkampioenschap in Fayetteville.

Met het wegvallen van Mathieu van der Poel met een nieuwe rugblessure dreigt het een eentonige periode te worden in het veld. Wout van Aert steekt immers ver boven de rest uit momenteel. Toch weet hij nog niet of hij mee zal doen aan het wereldkampioenschap in Fayetteville.

Inspanningsfysioloog Jan Bourgois, verbonden aan de Universiteit van Gent, legt in Het Nieuwsblad uit waarom deelname aan de WK cross kan knellen met volgende doelen. “Wielrennen op de weg is een uithoudingssport bij uitstek. Renners mikken op blokken van meerdere weken waarin ze hun beste niveau halen. Dat is nog iets anders dan marathonlopers die pieken naar drie specifieke wedstrijddagen op een jaar.”

“Wout van Aert moet in het voorjaar bijna zes weken na elkaar zijn beste niveau halen. Dat kan alleen maar met een hele grote basis. Die maakt of breekt je voorjaar. En om een basis te leggen moet je kilometers malen. Met het veldritprogramma dat Van Aert nu heeft kan je dat trainingsvolume onmogelijk halen. Sowieso boet hij gedurende het cross-seizoen aan basis in. Ik denk dat hij zich dit jaar ook iets specifieker op het crossen heeft voorbereid. Met het niveau dat hij nu haalt, kan dat bijna niet anders.”

Toch denkt Bourgois niet dat deelname aan het WK het wegseizoen van Van Aert in de weg hoeft te zitten. “We rekenen dat je zes weken nodig hebt om de basis te leggen voor een specifiek competitieblok. Als je na een WK nog een weekje rust incalculeert, dan weet je dat Omloop Het Nieuwsblad altijd te vroeg komt, maar beginnen in Milaan-San Remo moet wel perfect haalbaar zijn.”

Van Aert en Van der Poel

Peter Hespel is inspanningsfysioloog aan de KU Leuven. Hij denkt dat vooral het mentale aspect meespeelt bij de twijfels van Van Aert of hij moet deelnemen aan het WK. “Van Aert kan dat fysiek zeker verwerken, maar het past in een soort duurzaamheidsbeleid om Van Aert niet als een citroen uit te persen. Ik zou het daarom perfect begrijpen mocht hij niet rijden.”

“Ik vind het het heel verstandig om niet te veel doelen te stellen waar je per se moet winnen. Dan ga je als atleet onderuit”, verwijst Hespel naar Van der Poel. “En de Ronde van Vlaanderen, en wereldkampioen veldrijden worden en olympisch kampioen mountainbike. Maar hoe lang duren zulke dingen? Er komt een moment dat het vat leeg is. Wat Van Aert doet, is keuzes maken in functie van de belasting doorheen zijn seizoen en carrière.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...