De gevolgen van eventuele WK-deelname Van Aert: 'Het is verstandig niet te veel doelen te stellen waar je moet winnen, dan ga je als atleet onderuit'
Wout van Aert maakt na het BK een beslissing over deelname aan het wereldkampioenschap in Fayetteville.
Met het wegvallen van Mathieu van der Poel met een nieuwe rugblessure dreigt het een eentonige periode te worden in het veld. Wout van Aert steekt immers ver boven de rest uit momenteel. Toch weet hij nog niet of hij mee zal doen aan het wereldkampioenschap in Fayetteville.
Inspanningsfysioloog Jan Bourgois, verbonden aan de Universiteit van Gent, legt in Het Nieuwsblad uit waarom deelname aan de WK cross kan knellen met volgende doelen. "Wielrennen op de weg is een uithoudingssport bij uitstek. Renners mikken op blokken van meerdere weken waarin ze hun beste niveau halen. Dat is nog iets anders dan marathonlopers die pieken naar drie specifieke wedstrijddagen op een jaar."
"Wout van Aert moet in het voorjaar bijna zes weken na elkaar zijn beste niveau halen. Dat kan alleen maar met een hele grote basis. Die maakt of breekt je voorjaar. En om een basis te leggen moet je kilometers malen. Met het veldritprogramma dat Van Aert nu heeft kan je dat trainingsvolume onmogelijk halen. Sowieso boet hij gedurende het cross-seizoen aan basis in. Ik denk dat hij zich dit jaar ook iets specifieker op het crossen heeft voorbereid. Met het niveau dat hij nu haalt, kan dat bijna niet anders."
Toch denkt Bourgois niet dat deelname aan het WK het wegseizoen van Van Aert in de weg hoeft te zitten. "We rekenen dat je zes weken nodig hebt om de basis te leggen voor een specifiek competitieblok. Als je na een WK nog een weekje rust incalculeert, dan weet je dat Omloop Het Nieuwsblad altijd te vroeg komt, maar beginnen in Milaan-San Remo moet wel perfect haalbaar zijn."
Peter Hespel is inspanningsfysioloog aan de KU Leuven. Hij denkt dat vooral het mentale aspect meespeelt bij de twijfels van Van Aert of hij moet deelnemen aan het WK. "Van Aert kan dat fysiek zeker verwerken, maar het past in een soort duurzaamheidsbeleid om Van Aert niet als een citroen uit te persen. Ik zou het daarom perfect begrijpen mocht hij niet rijden."
"Ik vind het het heel verstandig om niet te veel doelen te stellen waar je per se moet winnen. Dan ga je als atleet onderuit", verwijst Hespel naar Van der Poel. "En de Ronde van Vlaanderen, en wereldkampioen veldrijden worden en olympisch kampioen mountainbike. Maar hoe lang duren zulke dingen? Er komt een moment dat het vat leeg is. Wat Van Aert doet, is keuzes maken in functie van de belasting doorheen zijn seizoen en carrière."
- Cor Vos