Yoeri Havik rijdt NK baan met Amy Pieters in gedachte: 'Ik wilde niet dat er gejuicht zou worden'

Yoeri Havik was de grote winnaar van het NK baan. Op die manier eerde hij maatje Amy Pieters, die na een valpartij in coma wordt gehouden.

Havik

"Ik heb getwijfeld of ik dit NK zou rijden of niet", vertelt Havik tegen de NOS. "Maar ik had contact met de familie van Amy. Die zei tegen mij dat het weinig zin zou hebben om naar muren te gaan staren deze dagen. Ik ben blij dat ik dit toch gedaan heb, omdat zij het ook gewild zou hebben."

De baanrenners waren erbij toen Pieters in het Spaanse Calpe ten val kwam en zwaar gewond werd afgevoerd naar het ziekenhuis. "Het is hopen, maar het is ook supermoeilijk", gaat Havik verder. "Omdat de situatie niet verandert." Eergisteren kwam het bericht naar buiten dat Pieters nog zeker drie dagen langer in coma wordt gehouden om de kans op herstel door middel van rust te vergroten.

De onzekerheid trekt een zware wissel op de baanrenners van de nationale selectie. Zo ook op Havik, die op vier onderdelen de nationale titel wist te winnen. "Het enige dat ik kon doen, was om elk onderdeel te winnen. Op die manier zou hier niemand anders over de finish komen en gaan juichen. Want dat wilde ik niet, dat er gejuicht ging worden."

"Ik ken Amy al vanaf mijn negende, we zijn even oud en hebben echt een band. We hebben ook altijd samen gefietst. Zij bij de vrouwen, ik bij de mannen. We hebben veel koersen samen gereden. Zo hebben we dit jaar nog samen naar de Spelen toegeleefd."