HomeAchtergrondVlaamse osteopaat over rug Van der Poel: 'Het is als een geplet...

Vlaamse osteopaat over rug Van der Poel: ‘Het is als een geplet broodje hamburger, moeilijk op te lossen’ 

De osteopaat Yves Jochems keek naar het dossier en kwam met een bijzondere vergelijking en stelt dat het rugprobleem van Van der Poel ook weleens een langdurige kwestie kan worden...

Na wat eerst nog als een offday bestempeld werd, kwam na het afstappen in de cross van Heusden-Zolder het niet geheel verrassende nieuws naar buiten dat Mathieu van der Poel toch weer last van had van zijn rug.

Het euvel dat hem in het naseizoen op de weg ook al parten speelde, was weer terug en de wereldkampioen veldrijden zag zich genoodzaakt om de crossen van Loenhout (gisteren) en Hulst (zondag) sowieso aan zich voorbij te laten gaan.

Hoe het daarna gaat, is nog afwachten, maar het zou heel goed kunnen dat het crossseizoen van Van der Poel er alweer opzit na anderhalve cross. Zeker als we de woorden van osteopaat Yves Jochems mogen geloven.

Het Belgische magazine Knack vroeg de Vlaamse arts namelijk op eens een blik te werpen op het dossier 'rug Mathieu van der Poel' – zonder dat dossier uiteraard heel goed te kennen, want hij moest het doen met wat MVDP en zijn ploeg Alpecin-Fenix in de openbaarheid hebben gebracht. Wat je hierna gaat lezen, is dus met die informatie in het achterhoofd.

Maar Jochems kan uit wat bekend is gemaakt (een zwelling van een tussenwervelschijf) ongeveer vertellen wat er aan de hand is met de rug van Van der Poel. Hij zoekt het om het begrijpelijk te maken in de vergelijkingen met eten.

“Je kan het vergelijken met een hamburger die perfect past tussen een broodje. Wanneer je die hamburger echter platdrukt, en weer tussen het broodje stopt, dan zal het vlees rondomrond uitpuilen. Het verschil met een hernia, want dat is – om weer een vergelijking met voeding te maken – een pizza waarvan één punt uitsteekt en waar de andere stukjes op hun plaats blijven liggen.”

In medische termen heet dat een discusbulging. “Zo'n discusbulging ontstaat als de (lage) rug te veel belast wordt, of als er te weinig vocht in de tussenwervelschijf zit. Dan kan die uitpuilen en druk uitoefenen op de structuren rond de wervel, waardoor die beginnen te ontsteken. Dat kan dan weer tot een zwelling leiden en dus tot nog meer druk. In sommige gevallen ook op een zenuw en dat veroorzaakt pijn of krachtsverlies.”

Helaas is zo'n discusbulging niet 1-2-3 opgelost, weet Jochems. “Hoelang hij nu out zal zijn, zal voornamelijk afhangen van de ernst van het huidige letsel en van de mate waarin zijn lichaam kan herstellen/genezen tijdens zijn komende rustperiode en zijn stage. En in welke mate hij die rug daar wel of niet kan belasten. Sowieso zal het een blijvend probleem of aandachtspunt worden, gedurende zijn hele carrière.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Video | Prachtige blijdschap bij vader Groenewegen en Team BikeExchange-Jayco

Dylan Groenewegen pakte gisteren na twee jaar afwezigheid in de Tour de France weer...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...

Meer zoals dit

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...