HomeAchtergrondVlaamse osteopaat over rug Van der Poel: 'Het is als een geplet...

Vlaamse osteopaat over rug Van der Poel: ‘Het is als een geplet broodje hamburger, moeilijk op te lossen’ 

De osteopaat Yves Jochems keek naar het dossier en kwam met een bijzondere vergelijking en stelt dat het rugprobleem van Van der Poel ook weleens een langdurige kwestie kan worden...

Na wat eerst nog als een offday bestempeld werd, kwam na het afstappen in de cross van Heusden-Zolder het niet geheel verrassende nieuws naar buiten dat Mathieu van der Poel toch weer last van had van zijn rug.

Het euvel dat hem in het naseizoen op de weg ook al parten speelde, was weer terug en de wereldkampioen veldrijden zag zich genoodzaakt om de crossen van Loenhout (gisteren) en Hulst (zondag) sowieso aan zich voorbij te laten gaan.

Hoe het daarna gaat, is nog afwachten, maar het zou heel goed kunnen dat het crossseizoen van Van der Poel er alweer opzit na anderhalve cross. Zeker als we de woorden van osteopaat Yves Jochems mogen geloven.

Het Belgische magazine Knack vroeg de Vlaamse arts namelijk op eens een blik te werpen op het dossier 'rug Mathieu van der Poel' – zonder dat dossier uiteraard heel goed te kennen, want hij moest het doen met wat MVDP en zijn ploeg Alpecin-Fenix in de openbaarheid hebben gebracht. Wat je hierna gaat lezen, is dus met die informatie in het achterhoofd.

Maar Jochems kan uit wat bekend is gemaakt (een zwelling van een tussenwervelschijf) ongeveer vertellen wat er aan de hand is met de rug van Van der Poel. Hij zoekt het om het begrijpelijk te maken in de vergelijkingen met eten.

“Je kan het vergelijken met een hamburger die perfect past tussen een broodje. Wanneer je die hamburger echter platdrukt, en weer tussen het broodje stopt, dan zal het vlees rondomrond uitpuilen. Het verschil met een hernia, want dat is – om weer een vergelijking met voeding te maken – een pizza waarvan één punt uitsteekt en waar de andere stukjes op hun plaats blijven liggen.”

In medische termen heet dat een discusbulging. “Zo'n discusbulging ontstaat als de (lage) rug te veel belast wordt, of als er te weinig vocht in de tussenwervelschijf zit. Dan kan die uitpuilen en druk uitoefenen op de structuren rond de wervel, waardoor die beginnen te ontsteken. Dat kan dan weer tot een zwelling leiden en dus tot nog meer druk. In sommige gevallen ook op een zenuw en dat veroorzaakt pijn of krachtsverlies.”

Helaas is zo'n discusbulging niet 1-2-3 opgelost, weet Jochems. “Hoelang hij nu out zal zijn, zal voornamelijk afhangen van de ernst van het huidige letsel en van de mate waarin zijn lichaam kan herstellen/genezen tijdens zijn komende rustperiode en zijn stage. En in welke mate hij die rug daar wel of niet kan belasten. Sowieso zal het een blijvend probleem of aandachtspunt worden, gedurende zijn hele carrière.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...