Bert De Backer vol bewondering over Dylan van Baarle: 'Ik wist dat hij goed was, maar ik schrok er nog van dat zijn niveau zó hoog is'

De kwaliteiten van Dylan van Baarle zijn voor de buitenwacht bekend, maar Bert De Backer denkt dat de Nederlander nog steeds een beetje onderschat wordt. Hij is lyrisch over Van Baarle.

Baarle
  • Dylan van Baarle Dylan van Baarle

Dylan van Baarle kende een uitstekend 2021 met een zege in Dwars door Vlaanderen en een zilveren plak op het wereldkampioenschap in Leuven. De inmiddels gestopte Bert De Backer maakte de overwinning in Dwars door Vlaanderen van dichtbij mee. Van Baarle won na een solo van vijftig kilometer en maanden later is De Backer nog steeds vol bewondering over die prestatie van de geboren Voorburger.

"Ik ben dit jaar live heel erg onder de indruk geraakt van Van Baarle", vertelt hij in de podcast Radio Stelvio. "Hij reed harder dan tien andere renners samen. Echt niet normaal. Als er waaiers zijn, rijdt hij in z'n eentje net zo hard als een hele waaier. Het is lang geleden dat ik dat iemand heb zien doen."

"Fysiek heeft hij alles om elke Vlaamse klassieker te winnen", gaat De Backer verder. "Ja, en ook Parijs-Roubaix, maar ik weet niet of hij de kasseien leuk vindt. Je moet erop kicken, eens een keer risico pakken. Dat speelse en dat willen winnen zoals toppers als Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel hebben, zal hij ook minder hebben vermoed ik. Maar fysiek is hij ongelooflijk. Hij draait al lang mee en ik wist dat hij goed was, maar toch schrok ik nog dat zijn niveau zó hoog is."

Uiteraard ging het ook over zijn rol bij INEOS Grenadiers. Tegenover Wieler Revue heeft Van Baarle uitgelegd waarom hij zo goed op zijn plek is bij de Britse ploeg. Iets wat De Backer kan begrijpen. "Hij is ook niet het type waar je de hele ploeg voor in dienst laat rijden. Er staat niemand boven hem in de klassiekers en hij kan zijn ding volledig doen. Als je zag hoe hij Dwars door Vlaanderen won... Geef hem geen twintig seconden, want hij valt gewoon niet meer stil."