Thuisrijder Van Aert heer en meester in Herentals: 'Ik ga het WK niet rijden'

Wout van Aert heeft nog maar een cross-overwinning bijgeschreven. Hij had aan één versnelling genoeg.

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

De X20-trofee manche in Herentals betekende een thuiswedstrijd voor Van Aert, die op slechts een paar kilometer van het parkoers woont. Een extra motivatie voor de renner van Team Jumbo-Visma, die een uitstekende start kende en van begin af aan de kop nam. Slechts twee renners wisten in de eerste ronde bij hem te blijven, namelijk Toon Aerts en Tom Pidcock.

Een ronde later trok Van Aert echter vol door op de Skiberg. Aerts moest een gaatje laten, waarna Van Aert nog eens extra doortrok. Pidcock probeerde het gat nog wel te dichten met een ferme sprint, maar het tempo van de veelvraat vooraan lag simpelweg te hoog. Ronde voor ronde werd het gat groter en met nog vier rondes te gaan had hij een voorsprong van bijna vijftig seconden bijeen gereden.

De strijd om plek twee was zodoende een stuk interessanter in Herentals. Aerts nam eens een gaatje op Pidcock, maar net na halfweg koers liet Pidcock de Belg juist achter. Toch keerde Aerts nog terug in de slotronde na een zware looppassage, maar de Brit kon uiteindelijk Aerts toch afhouden. Het gebeurde allemaal op meer dan een minuut achterstand van een ongenaakbare Van Aert.

Van Aert na afloop: "De tactiek was makkelijk. Je weet dat Toon en Eli voor de seconden gaan. Dan gaat het hard in de eerste ronde. Ik had in mijn hoofd om meteen al door te trekken. En dan was het op adem komen voor de Skiberg en dan twee minuten volle bak. Als er niets misgaat dan sta ik er goed voor voor het BK. Dat is een verhaal van ieder jaar. Ik ga nog een keer achter de brommer rijden en het parkoers nog een verkennen."

Van Aert gaf uitsluitsel over zijn WK-deelname. "Het was nooit het doel om het WK te rijden dit jaar en zondag zal dan ook mijn laatste cross van het seizoen zijn. In functie van de voorjaarsklassiekers. Het is altijd moeilijk zo'n mooie wedstrijd links te laten liggen. De cross is mijn eerste liefde en ik doe het graag, maar het is moeilijk om allebei te doen richting het voorjaar. Niet alleen vanwege de reis naar Amerika, maar ook om me mentaal meerdere keren op te laden."