HomePelotonpraat5 Renners van wie wij hoge verwachtingen hebben in 2022

5 Renners van wie wij hoge verwachtingen hebben in 2022

Onze redacteur verwacht het een en ander van deze renners. Eens met de namen die hij noemt - en wie zou jij nog toe willen voegen?

Mijn collega Tim stelde een mooi lijstje samen met namen van rookies in de World Tour waar je op moet letten komend seizoen, maar er is ook nog een groep jonge(re) renners die al langer (sommigen uit dit lijstje nog niet heel lang) in de World Tour actief zijn.

Ik verwacht in die categorie veel van onderstaande vijf renners (waarbij de wens ook een beetje de vader van de gedachte is, want ik vind het niet geheel toevallig stuk voor stuk ook sympathieke coureurs…)

1) Thymen Arensman

In 2018 werd hij tweede in de Ronde van de Toekomst achter ene Tadej Pogacar. De Sloveen bestormde daarna de wielerwereld, terwijl Thymen Arensman bij DSM de weg der geleidelijkheid koos. In 2020 reed hij een sterke Vuelta, in 2021 pakte hij de jongerentrui in de Ronde van Romandië.

Wat mij betreft moet de weg der geleidelijkheid de 22-jarige Arensman in 2022 naar een definitieve doorbraak als ronderenner brengen. Hij zal constanter gaan rijden en hopelijk krijgt hij van z'n ploeg de kans te ontdekken waar z'n grenzen liggen. Wat al duidelijk is: Arensman heeft een enorm herstelvermogen.

In de twee Vuelta's die hij reed, kwam hij namelijk steeds in de derde week bovendrijven. In de slottijdrit van de Ronde van Spanje reed hij in de slottijdrit bijvoorbeeld naar een knappe derde plek achter Primoz Roglic en Magnus Cort Nielsen.

2) Mauro Schmid

De 22-jarige Zwitser verraste vriend en vijand door de gravelrit in de Giro van afgelopen seizoen te winnen in z'n eerste profjaar. Verder reed hij niet heel veel opvallende klasseringen bij elkaar, maar toch verwacht ik het een en ander van 'm, want 2022 wordt pas het eerste jaar dat hij zich volledig op de weg richt.

Schmid was een duizendpoot (baan, cross, mtb) en richtte zich sowieso pas laat op het wielrennen. Tot en met 2019 was hij automonteur en deed hij het fietsen er in de ochtend- en avonduurtjes bij. Er zit dus nog genoeg groeimarge op. En dat hebben ze bij QuickStep ook gezien, want daar rijdt Schmid komend seizoen.

3) Olav Kooij

Het is niet voor niets dat Jumbo-Visma Dylan Groenewegen zo makkelijk liet vertrekken naar BikeExchange-Jayco. de volgende spurtbom staat immers alweer klaar: Olav Kooij. Hij won afgelopen seizoen al de nodige kleinere koersen en maakte indruk op het WK bij beloften en het NK bij de grote jongens.

Ik denk dat de pas 20-jarige Kooij zijn medesprinter bij Jumbo-Visma, David Dekker, dit seizoen al voorbij zal streven als de rapste man binnen de ploeg. Daarbij toonde Kooij dus ook al aan niet een type sprinter Groenewegen te zijn, die toch vaak bij de eerste beste verkeersdrempel moet passen. Kooij kan ook de iets zwaardere koersen (nu al) aan.

Olav Kooij met champagne, een beeld dat we hopelijk nog vaak gaan zien. | Beeld: Cor Vos

4) Gino Mäder

De 25-jarige Zwitser is de 'oudste' renner uit dit lijstje. Hij vestigde zijn naam vorig seizoen al definitief met een etappezege in de Giro en een fraaie vijfde plek in het algemeen klassement van de Vuelta.

Maar hij deed dat wel zonder druk. Ik ben benieuwd of hij bij Bahrein ook kan doorgroeien naar het échte kopmanschap in een grote ronde, waarbij ik van ganser harte hoop dat hij zijn avontuurlijke manier van rijden niet verliest – wat dat betreft zou ik een Tour de France in de vrijbuitersrol, op jacht naar dagsucces en/of de bollen, ook nog wel mooi voor 'm vinden dit seizoen.

Ide Schelling en Gino Mäder (toen hij nog bij Qhubeka reed) in 2020. | Beeld Cor Vos

5) Ide Schelling

Over avontuurlijk rijden gesproken: Ide Schelling! Met een heerlijke eerste week in de Tour de France en enkele goede klasseringen en/of opvallende deelnames aan eendagskoersen (in de Amstel en de Brabantse Pijl liet de Hagenaar zich goed zien) veroverde Ide Schelling mijn hart.

Ik hoop dat hij van BORA-hansgrohe dit seizoen de ruimte krijgt om in de races die hem liggen z'n eigen plan te trekken en hoop ook dat hij in de Tour de hele drie weken z'n gang mag gaan en op rittenjacht kan. Want met zijn fysieke vermogens, maar vooral ook met z'n koersgogme en aanvallende manier van rijden, behoort een ritzege zeker tot de mogelijkheden!

P.S. Zoals je kunt zien in dit lijstje ben ik schijnbaar fan van Nederlanders en Zwitsers…

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...

Puck Pieterse zegeviert in Hulst: ‘Een beetje geluk, want Fem was sterker op de klimstukken’

De omstandigheden in Hulst waren dusdanig zwaar dat er in de eerste ronde al...

Meer zoals dit

Video | Renners en rensters Jumbo-Visma laten zien hoe ze er op eigen feest aan toe zijn na ‘één drankje’

Jumbo-Visma pakte donderdagavond uit met een groots feest om het zeer succesvolle jaar af...

Mathieu van der Poel verwacht dat Nederland op WK voetbal verder komt dan België: ‘Ook Frankrijk indrukwekkend’

We weten dat Mathieu van der Poel groot raceliefhebber is. Hij keek al eens...

Video | Uit de oude doos: Peter Sagan parkeert fiets rijdend op dak van auto

Hij is een beetje ingehaald als smaakmaker van de wielerwereld door mannen als Mathieu...