HomeAchtergrondBondscoach Gerben de Knegt over toekomst Van der Poel: 'Gerichtere keuzes maken,...

Bondscoach Gerben de Knegt over toekomst Van der Poel: ‘Gerichtere keuzes maken, zou graag zien dat hij in 2024 voorjaar op weg laat schieten’ 

De bondscoach veldrijden en MTB vertelt over z'n eigen rugproblemen (hij heeft altijd pijn) en denkt dat Mathieu van der Poel het in de toekomst anders aan zal moeten pakken...

Vader Adrie van der Poel had het gisteren in een stuk in NRC vooral over het verleden van Mathieu van der Poel, maar bondscoach veldrijden en MTB Gerben de Knegt kijkt in De Telegraaf vooral vooruit.

De oud-crosser en mountainbiker die tegenwoordig op dat gebied de scepter zwaait bij de KNWU denkt dat Mathieu van der Poel er als hij hersteld is van zijn rugproblemen niet aan ontkomt het roer enigszins om te gooien.

“We moeten echter constateren dat in alle wielerdisciplines die hij doet de concurrentie sterker wordt. Dat vergt ook weer meer van Mathieu. Het is niet dat hij zomaar een fiets pakt en overal het goud ophaalt. Het is niet onmogelijk om de disciplines te combineren, maar hij zal zijn keuzes nog gerichter moeten maken.”

Volgens De Knegt wordt nu eigenlijk pas duidelijk hoe bijzonder het is wat Mathieu van der Poel allemaal deed. “Er wordt weleens over het hoofd gezien hoeveel druk er op die jongen staat. Er wordt door de buitenwacht altijd maar van hem verwacht dat hij overal en altijd presteert. Of hij te veel hooi op zijn vork heeft genomen de afgelopen jaren? Ik heb heel lang gedacht dat het niet voor hem geldt, en hijzelf ook.”

Dat blijkt nu misschien toch een beetje zo te zijn en daarom pleit De Knegt dus voor een andere aanpak. Vanuit zijn perspectief heeft hij een bijzondere wens voor 2024.

“Ik zie hem graag mountainbiken en we hebben nog iets goed te maken op de Olympische Spelen in Parijs 2024. Dat is niet zomaar een missie die je er even bij doet. Hij zal zich moeten kwalificeren, en goed moeten voorbereiden. Als ik het voor het zeggen had, zou hij dan een voorjaar op de weg moeten laten schieten. Maar ik begrijp ook wel dat het belangrijk is voor zijn ploeg dat hij rijdt.”

Gerben de Knegt ervaringsdeskundige rugproblemen

In een artikel vertelt De Knegt ook dat hij zelf veel last ondervindt van chronische rugproblemen en het daar ook weleens over heeft gehad met Mathieu van der Poel.

“Ik noem mezelf weleens voorzitter van de zere ruggen.Ik heb té lang met die klachten doorgefietst. Daar betaal ik nu de tol voor, want het is daardoor chronisch geworden. Daar heb ik het weleens met Mathieu over gehad ja. Ik weet natuurlijk niet exact wat hij voelt, maar als ik het er met hem over heb, lijkt het op zenuwpijn en hernia-achtige klachten. Rust nemen is de enige verstandige keuze.”

De Knegt vertelt hoe hij eigenlijk nog dagelijks last ondervindt van z'n rug. “Als ik bij een cross aanwezig ben en de hele dag op mijn benen sta, is de pijn in mijn rug weer volop aanwezig. Ik reed in mijn tijd niet op het niveau van Mathieu, maar kan er wel over meepraten hoe zwaar je rug het te verduren krijgt. In die loodzware crossen rijd je de boel alleen maar meer kapot in je rug. In mijn geval was het wel omdat ik simpelweg móest doorgaan met crossen om geld te verdienen. In het geval van Mathieu is dat geen noodzaak, die gaat er financieel niet minder van worden als hij er een tijdje uit stapt.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Geraint Thomas over Chris Froome: ‘Hij misleidt zichzelf, om het beleefd te zeggen’

Geraint Thomas heeft een populaire podcast met zijn Geraint Thomas Cycling Club. Daarin zijn...

Meer zoals dit

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

Bjarne Riis geniet van Jumbo-Visma: ‘Ze lopen ver voor op de rest’

Om aanbiedingen zat de Tourwinnaar van 1996 niet verlegen, vertelt hij in gesprek met...

Thibau Nys over scheiding ouders: ‘Weet nog dat ik met een klein hartje naar school ging’

In gesprek met Humo kijkt hij terug op die tijd. "Ik heb geen moeite...