Zo volg je het NK veldrijden dit weekend op tv: de tijden en zenders op een rijtje (want door schaatsen moet je niet alleen bij de NOS zijn..)

Helaas zonder Mathieu van der Poel, maar er worden wel vier roodwitblauwe truien uitgedeeld dit weekend. Door het schaatsspook moet je wel een beetje zappen...

ceylin del carmen alvarado

Het NK veldrijden zou aanvankelijk plaatsvinden in Zaltbommel, maar voor de tweede achtereenvolgende keer gaat het feest in Gelderland vanwege de coronaperikelen niet door. Maar gelukkig is er hulp uit Brabantse hoek.

De organisatie achter de wereldbekerwedstrijd in Rucphen is de reddende engel en dus zal op hetzelfde parkoers waar in december een wereldbekerwedstrijd werd verreden nu om de nationale titels worden gestreden.

Zondag wordt in Rucphen bij de mannen voor het eerst in zes jaar de nationale driekleur aan iemand anders uitgereikt dan Mathieu van der Poel. De man die 'm daarvoor in 2014 veroverde lijkt de aangewezen man om MVDP op te volgen: Lars van der Haar.

Door het grote schaatsspook (het EK afstanden wordt dit weekend verreden) kun je de mannenkoers zondag niet live op tv bij de NOS zien. Vanaf 15.00 uur zijn ze er wel bij met een livestream. Omroep Brabant zendt het wel uit op de oude vertrouwde beeldbuis (Ziggo kanaal 712, KPN kanaal 507).

De vrouwen worden wel live op tv uitgezonden bij de NOS omdat het net mooi voor het schaatsjerijden aan kan. Het startschot klinkt om 13.15 uur in Rucphen (Omroep Brabant zendt het overigens ook live uit). Bij de vrouwen is Lucinda Brand uiteraard de grote favoriete, maar bij de wereldbeker in Rucphen werd ze nog geklopt door Marianne Vos.

Misschien nog wel interessanter dan de grote vrouwen is de strijd om de beloftentitel. De jonge vrouwen rijden tegelijkertijd met de grote vrouwen en we kunnen een mooie strijd verwachten tussen Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij - het valt overigens ook niet uit te sluiten dat ze meedoen in de strijd om het 'echte' roodwitblauw.

Ook bij de mannen rijden de beloften tegelijkertijd met de elite; daar is wereldkampioen Pim Ronhaar de grote favoriet. De junioren rijden geen NK in Rucphen, zij vallen niet onder de noemer topsport en mogen dus vanwege de coronamaatregelen niet in actie komen (de beloften vallen ook niet onder de noemer, maar omdat ze gelijk met de elites rijden mag het wel..)

Cyclocross
  • Cor Vos