HomeAchtergrondErvaren Vos en jonkie Fem van Empel vol lof over elkaar: 'Ik...

Ervaren Vos en jonkie Fem van Empel vol lof over elkaar: ‘Ik denk dat we een beetje op elkaar lijken, mooi om te zien dat Fem niet onder de indruk is’ 

Allebei kersvers Nederlands kampioen. Hieronder gaan ze in gesprek met elkaar. Van Empel met haar grote voorbeeld en Vos met het jonkie dat haar wel een beetje doet denken aan een jonge Marianne...

Gisteren behaalden ze allebei een nationale titel terwijl ze aan dezelfde wedstrijd deelnamen. Bij het NK veldrijden in Rucphen was Marianne Vos oppermachtig in de 'reguliere' wedstrijd. Daarin werd Fem van Empel vierde, maar was ze wel de beste renster onder de 23 en veroverde ze dus de titel bij de beloften – al zagen we daar dankzij de waardeloze regie niks van…

De twee Brabantse crossters (al is Vos natuurlijk veel meer dan dat; ze werd zelfs Olympisch kampioen op de baan) zaten om tafel met elkaar en het Brabants Dagblad was erbij.

Allereerst is er natuurlijk het verschil in leeftijd. De een is inmiddels door de wol geverfd, de ander komt net kijken. Maar zelf lijken ze daar niet zo mee bezig te zijn. Vos vertelt over 2006, toen ze op 18-jarige leeftijd voor het eerst wereldkampioene veldrijden werd (Fem van Empel: 'Toen was ik drie!').

“Op dat moment ben je niet zo met leeftijd bezig. Misschien dat Fem dat kan beamen, maar je bent alleen bezig met zo goed mogelijk presteren.”

Dat kan Van Empel inderdaad beamen. “Zo zie ik het ook ja. In het begin vond ik het wel mooi om tussen de grote dames te rijden. Als dat goed gaat, dan denk je wel even ‘waar ben ik mee bezig’. Maar dan in de goede zin dus. Omdat het mooi is wat je doet. Niet omdat ik denk van ‘wow ik rijd hier tegen Marianne Vos’.”

Van Empel en Vos met elkaar in gesprek na de wereldbeker in Val di Sole. | Beeld: Cor Vos

Maar natuurlijk is die bewondering er wel degelijk. Voor Van Empel is fietsen vanaf het moment dat ze zich het kan herinneren verbonden met Vos. “Ik ken Marianne van jongs af aan van de wedstrijden waar ik naar ging kijken. Ze heeft laten zien wat er haalbaar is. Dan begin je er zelf ook eerder mee.”

Vos op haar beurt ziet dingen van zichzelf terug in Van Empel. “Ik denk dat we een beetje op elkaar lijken inderdaad. Gewoon ergens voor gaan en als het niet lukt even flink balen, snel relativeren en op naar de volgende. Je ogen open houden, dat is een kwaliteit die ik terugzie bij Fem. Dat je heel erg snel leert en dingen oppikt door rond te kijken. Van de één en de ander iets. Dat betekent niet dat specifiek één iemand een enorm voorbeeld is, maar dat je continu blijft leren van hetgeen je om je heen ziet. Als je dat snel kunt oppakken, noemen ze dat denk ik talent.”

Maar buiten dat is het volgens Vos ook vooral je niet te veel aantrekken van wat anderen vinden en lef tonen. “Fem rijdt haar eigen koers en is er niet van onder de indruk tegen wie of in wat voor wedstrijd ze koerst. Dat is mooi om te zien, en dat is ook wat je zover brengt. Gewoon uitgaan van je eigen kracht.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...