Veel Nederlandse crosstoppers slaan wereldbeker in Frankrijk over: 'Deels om een laatste trainingsperiode richting WK niet te onderbreken'

Hieronder lees je wie je zondag tijdens de wereldbeker in Frankrijk wél en wie je juist niet aan het vertrek ziet.

podium veldrijden

de Belg Eli Iserbyt was gisteren tijdens zijn nationale kampioenschap al bezig met het WK dat in het laatste weekend van januari in de Verenigde Staten (Fayetteville, Arkansas) gereden zal worden. Zo bont maakten de Nederlandse veldrijders het niet, maar na het NK gaan alle ogen uiteraard op het NK.

Dat heeft gevolgen voor de wereldbekerselectie van Gerben de Knegt voor de manche van aanstaande zondag in het Franse Flamanville (Bretagne). Een hoop Nederlandse crosstoppers slaan die namelijk over.

Bij de mannen zal Lars van der Haar niet aan de start verschijnen, terwijl bij de vrouwen 'het slagveld' nog veel groter is: Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemarie Worst, Shirin van Anrooij en Ceylin del Carmen Alvarado reizen niet af naar Frankrijk.

Vos was dit seizoen sowieso al selectief in het aantal crossen dat ze reed, maar voor bijvoorbeeld Brand is het een unicum. de Dordrechtse stond bijna altijd en overal aan het vertrek. Haar voorsprong in de wereldbeker op de wel aanwezige Denise Betsema is echter zo groot dat ze wel een manche kan missen.

Naast Betsema gaan we in Frankrijk Puck Pieterse, Fem van Empel, Inge van der Heijden, Manon Bakker en Aniek van Alphen wel zien. Bij de mannen rijden Corné van Kessel, Gosse van der Meer, Stan Godrie en beloften Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Mees Hendrikx.

De Knegt zei tegen CyclingOnline het volgende over de afwezigheid van zoveel toppers in Frankrijk: "Het is deels om een laatste trainingsperiode richting WK niet te onderbreken, maar ook deels om niet nog een transfer naar een ander land te maken."

Op 23 januari staat er in eigen land (Hoogerheide) nog een wereldbekermanche op het programma. Naar verwachting is de Nederlandse selectie daar weer groter.

Cyclocross
  • Cor Vos