HomeAchtergrondBenadering voorjaarsklassiekers nu heel anders bij Jumbo-Visma, Wout van Aert: 'Was niet...

Benadering voorjaarsklassiekers nu heel anders bij Jumbo-Visma, Wout van Aert: ‘Was niet op niveau voorbereiding Tour, nu wel’

Van Aert heeft er veel op aangedrongen bij de ploeg, maar is nu tevreden over de voorjaarsploeg. Met de namen én het plan van aanpak dat er nu ligt. Hieronder vertelt hij wat er veranderd is.

Terwijl hij zelf (uiteraard) ook één van de zes namen is die al verzekerd zijn van een plekje in de Tourselectie van Jumbo-Visma – als er geen rare dingen gebeuren natuurlijk – kijkt Wout van Aert toch vooral uit naar het klassieke voorjaar, waarin het winnen van een monument een must is voor de Belg.

Van Aert kan daarbij rekenen op een veel sterkere ploeg dan voorgaande jaren en is daar zeer mee in zijn nopjes, zo vertelde hij in een interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Daarbij gaat het niet alleen om de versterkingen (Laporte, Benoot, Van der Sande).

“We hebben nu al parkoersverkenningen gedaan, het over de tactiek gehad in meetings waarin we een groepssfeer proberen te creëren. Vorig jaar was het meer: dit is het programma dat we gaan rijden en dit zijn de jongens die het moeten doen. En dan zagen we elkaar voor het eerst op de koers, bij manier van spreken. Dat willen we nu beter doen.”

Daarmee kijkt men nu bij Jumbo-Visma met hetzelfde wetenschappelijke oog naar de klassiekers. “De voorbereiding op de klassiekers was niet op het niveau van de voorbereiding op de Tour. Het is niet iets wat me frustreerde, maar het is wel altijd besproken. Het is knap om te zien dat er nu gelijk iets aan gedaan is. We doen nu dingen voor de klassiekers die we in de voorgaande jaren niet deden.”

Een voorbeeld daarvan is de hoogtestage die ze gaan doen met de hele klassiekerploeg. Van Aert zit als kopman niet meer alleen op de berg. “In de Tour was de filosofie: de hele ploeg op hoogte, anders is het niet goed. En in het voorjaar zou dan alleen de kopman gaan. Ergens klopt dat niet. Natuurlijk heeft een team altijd budgettaire beperkingen, maar dat speelt nu niet meer. Het is een van de dingen die we goed aanpakken.”

Spiegelen aan QuickStep?

Uiteraard is Van Aert ook zeer tevreden met de nieuwe namen die erbij kwamen. QuickStep is de beste ploeg in het voorjaar, maar Jumbo-Visma hoeft daar nu niet meer voor onder te doen volgens de Belg.

“ls iedereen op niveau is, zal het verschil met vorig jaar heel groot zijn. Vorig jaar zat ik op een paar uitzonderingen na altijd alleen in de finale. Met de kwaliteit die er nu is, is het de bedoeling dat we er met drie of vier zitten. Het moet niet onze ambitie zijn om Quick-Step te kopiëren, het gaat om koersen winnen. Maar je kan wel leren van de manier waarop ze een koers aanpakken.”

Van Aert kijkt daarbij ook nadrukkelijk naar zijn eigen rol als leider. “Als je leider bent van een groep moet je aan de samenhorigheid werken. Het is niet genoeg om de hiërarchie op papier te zetten en te hopen dat iedereen dan maar zijn best doet. Iedereen moet geloven in het hogere doel en er kruipt energie in om dat voor elkaar te krijgen. Ja, ik probeer nu veel met de nieuwkomers te praten. Met Christophe Laporte bijvoorbeeld, want ik ben de enige die Frans spreekt”, besluit hij met een komische noot.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Dit is de speciale regenboogfiets van Remco Evenepoel

Hij kon gisteren in Binche-Chimay-Binche niet meedoen voor de zege vanwege vermoeide benen na...

Meer zoals dit

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

De indrukwekkende cijfers van supertalent Olav Kooij: de nieuwe Tom Boonen?

Maandag sprintte Olav Kooij op indrukwekkende wijze naar de zege in de Sparkassen Münsterland....