Vingegaard verslaat onder meer Kasper Asgreen en wordt Deens wielrenner van 2021

Jonas Vingegaard is de niet geheel verrassende Deens wielrenner van het jaar 2021.

Vingegaard
  • Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Dat Vingegaard de potentie had om speciale dingen te doen, bewees hij al in 2019. In dat jaar won hij een rit in de Ronde van Polen, maar raakte hij bevangen door de stress en kon hij de leiderstrui vervolgens niet verdedigen. Zodoende werd er in 2021 voor gekozen om hem in het voorjaar een programma te laten rijden waarin hij ook voor zichzelf kon rijden en in de luwte kon werken aan zijn leiderschapskwaliteiten.

In een kleinere koers als de Settimana Coppi e Bartali, die Vingegaard met twee etappezeges en de eindwinst domineerde. Even daarvoor had hij al een etappe gewonnen in de UAE Tour en niet veel later bevestigde hij ook op het hoogste niveau te kunnen presteren. In de Ronde van het Baskenland eindigde de Deen tweede, achter ploegmaat Primoz Roglic.

Het orgelpunt lag echter in de Tour de France, waar Vingegaard na het uitvallen van Roglic uitgespeeld werd als kopman. Met een verrassende tweede plek in het eindklassement als gevolg. De concurrentie voor Deens wielrenner van het jaar was niet mals dit jaar, want Kasper Asgreen won onder meer de E3 Saxo Bank Classic en Ronde van Vlaanderen.

De renner van Team Jumbo-Visma volgt Mads Pedersen (2019) en Soren Kragh Andersen (2020) op als Deens wielrenner van het jaar.

In Wieler Revue #1 (begin februari in de winkel) staat een uitgebreid verhaal met Jonas Vingegaard over onder meer zijn speciale band met Primoz Roglic, omgaan met stress en aan welk Nederlands gebruik hij niet kan wennen.