HomeCyclocrossOmikron en het WK veldrijden: wat doen Lars van der Haar en...

Omikron en het WK veldrijden: wat doen Lars van der Haar en anderen om niet besmet te raken? ‘Ik kom nergens, mijn vrouw doet alle boodschappen’

Lars van der Haar neemt behoorlijk rigoureuze maatregelen...

Nu er met de afwezigheid van zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel een wereldtitel 'voor het oprapen' ligt, zou het extra zuur zijn om besmet te raken met de rondwarende Omikron-variant van het coronavirus.

Dat beseft Lars van der Haar als geen ander. Na het succesvolle NK van vorige week zei hij extra hard te gaan trainen en laat hij de wereldbeker in Flamanville van zondag – net als veel vrouwelijke toppers – links liggen.

Dan is het dus zaak om naast in topvorm aan de start te staan in het laatste weekend van januari ook zaak om nu, in de periode daarvoor niet besmet te raken met het virus. Vaccineren helpt daar uiteraard tegen, maar dan nog kun je een besmetting oplopen.

Van der Haar is daarom extra voorzichtig met alles, zo laat hij weten aan Wielerflits. “Ik was mijn handen, ik kom nergens, mijn vrouw doet alle boodschappen, mijn vrienden en familie zie ik niet. Dat zal ook wel zo blijven tot aan het WK. We hebben met z’n allen afgesproken om twee zelftesten per week te doen.”

Hij beseft dat het zelfs dan toch nog een soort loterij blijft. “ls je het krijgt, dan krijg je het. Alles rondom corona is zo vermoeiend geweest. Als ik daar de komende drie weken nog heel spastisch mee bezig ga zijn, dan is dat allemaal verloren energie. Ik focus op de wedstrijd en ga daarnaast niet te gek doen, of het opzoeken door in de stad te gaan wandelen.”

De Vlaming Quinten Hermans, op het Belgisch kampioenschap nog derde achter Wout van Aert en in oktober de winnaar van de wereldbekermanche die al werd georganiseerd op het WK-parkoers – en dus ook een kanshebber in Fayetteville – zegt in Het Nieuwsblad in reactie op de woorden van Van der Haar ook zo z'n maatregelen te nemen, maar hij is wat minder strikt.

“Ik was sowieso al geen fan van supermarkten, dus daar zagen ze me sowieso al niet veel. Dat Lars uit winkels wegblijft, zal het verschil niet maken. Zijn vrouw doet de inkopen, maar ’s nachts liggen ze wel naast elkaar in bed. Dus volledig veilig ben je nooit”, gaat hij er eerst met een grap en daarna wat serieuzer op in.

Maar toch schrapte ook Hermans het een en ander. “Omdat mij in Fayetteville een buitenkans wacht, wil ik zo weinig mogelijk risico’s nemen. En aangezien reizen of onderweg zijn altijd een gevaar inhoudt, heb ik deze week aan de ploegstage (van Intermarché-Wanty Gobert, nvdr.) in Spanje verzaakt. Ook al omdat het Belgische weer meevalt en ik geen lange duurtrainingen meer op de planning heb staan.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: Géén Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.