7 Belangrijke veranderingen die je in het wielerseizoen 2022 gaat merken 

Nieuwe shirtjes, nieuwe namen voor ploegen, nieuwe data voor koersen... Wij zetten de belangrijkste veranderingen in wielerland voor je op een rij!

astana

Een nieuw seizoen betekent ook dat er weer het een en ander verandert in de wielerwereld. Qua regels weet je natuurlijk nooit waar de UCI nog mee op de proppen komt, maar dit is voorlopig waar je rekening mee moet houden in het nieuwe seizoen qua nieuwe teamnamen, nieuwe kleuren shirtjes en nieuwe data voor wedstrijden!

1) Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix wisselen (eenmalig) van data

Vorig jaar was Parijs-Roubaix in oktober vanwege corona - en dat pakte prima uit. Zo groot is de verandering dit seizoen niet, maar de helleklassieker schuift wel een weekje door omdat de Franse presidentsverkiezingen op de zondag gehouden worden op de dag waarop-ie eigenlijk gepland stond.

Daardoor schuift de Amstel Gold Race een week naar voren en is de volgorde dus als volgt: Ronde van Vlaanderen (zondag 3 april), Amstel Gold Race (zondag 10 april), Parijs-Roubaix (zondag 17 april).

Vermoedelijk zullen we hierdoor meer mannen van het Vlaamse klassieke voorjaar in de Limburgse heuvels zien. Ook Tom Dumoulin liet al weten nu de Amstel wel te kunnen rijden omdat er nu ruimte ontstaat voor de door hem gewenste lange hoogtestage in aanloop naar de Giro.

2) Tirreno en Parijs-Nice helemaal gelijktijdig

Nou ja, Parijs-Nice heeft het rijk één dag voor zich alleen omdat De Koers Naar De Zon een dag langer duurt (van zondag 6 maart tot en met zondag 13 maart). De Tirreno werd voorheen altijd van woensdag tot en met dinsdag verreden, maar nu wordt de Italiaanse koers van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart betwist.

Dat houdt in dat er tussen de Strade Bianche en het begin van de rittenkoers maar één dagje rust zit. De Strade Bianche staat dus op zaterdag 5 maart op het programma.

Simon Yates met de fraaie trofee in de Tirreno. | Beeld: Cor Vos

3) De tenues: vooral BikeExchange totaal anders

Veel teams veranderden slechts wat accenten aan hun tenue (zoals Jumbo-Visma, dat nu in een nog wat gele tenue rondrijdt), maar een paar teams gooiden het roer helemaal om.

Vooral de shirts en broeken van Movistar, BORA-hansgrohe en Team BikeExchange gingen op de schop. Het nieuwe tenue van Movistar spreekt ons zeer aan, maar die andere twee... BORA gaat voor groen met rood en BikeExchange kiest voor blauw (ook de broek...)

4) Teamnamen: sponsortransfers en naamsveranderingen

Een nieuw fenomeen in wielerland: een sponsor die van de ene naar de andere ploeg gaat. Het is dit seizoen in ieder geval bij twee ploegen het geval. He Canadese bedrijf Premier Tech ging van Astana naar Israel Start-Up Nation, dat nu ook door het leven gaat als Israel-Premier Tech.

Deceuninck staat niet langer op het shirtje van QuickStep (dat nu QuickStep-Alpha Vinyl heet), maar verbond zich als co-sponsor aan Alpecin-Fenix. Mathieu van der Poel en co maakten de deal in een hilarisch filmpje bekend.

Dan zijn er ook nog de naamsveranderingen zonder dat er een transfer aan te pas kwam. Astana ontdeed zich dus van Premier Tech en heet in 2022 officieel Astana Qazaqstan (met twee q's dus inderdaad, het is wachten tot ze in 2023 Marqt als co-sponsor presenteren.

Ook EF Education vond in EasyPost, een Amerikaans postbedrijf, een nieuwe naamsponsor en zal dus niet meer door het leven gaan als EF Education-Nippo, maar als EF Education-Easypost.

5) Renners

Uiteraard wisselden er ook heel veel renners van ploeg, maar van de onderstaande grotere namen zal het toch wel weer even wennen zijn om ze in een ander tenue aan het werk te zien.

Vincenzo Nibali: Trek-Segafredo --> Astana Qazaqstan
John Degenkolb: Lotto-Soudal --> Team DSM
Pascal Ackermann: BORA-hansgrohe --> UAE Team Emirates
Jakob Fuglsang: Astana Qazaqstan --> Israel-Premier Tech
Peter Sagan: BORA-hansgrohe --> TotalEnergies
Jai Hindley: Team DSM --> BORA-hansgrohe

Alexander Kristoff: UAE Team Emirates --> Intermarché-Wanty-Gobert
Elia Viviani: Cofidfis --> Team INEOS
Aleksandr Vlasov: Astana Qazaqstan --> BORA-hansgrohe
Joao Almeida: QuickStep --> UAE Team Emirates
Marc Soler: Movistar --> UAE Team Emirates

6) Commentaar: Wuyts weg

We zullen het in 2022 op Sporza moeten stellen zonder het commentaar van Michel Wuyts bij het wegwielrennen (het crossseizoen zal hij nog afmaken). Maar niet getreurd, want in Renaat Schotte krijgt hij een prima opvolger die tevens een goede klik heeft met José de Cauwer.

7) De fietsmerkentombola: Giant weer terug in het peloton

Tombola is een groot woord n dezen, want eigenlijk verandert er niet zo heel veel. BikeExchange verandert behalve van tenue namelijk ook van fietsensponsor. Na een jaar ruilt het Bianchi in voor Giant. Het Taiwanees-Nederlandse bedrijf is daarmee na afwezigheid van een seizoen weer terug in de World Tour, terwijl Bianchi dit jaar ontbreekt.

Verder neemt Peter Sagan Specialized mee naar TotalEnergies, waardoor Willier-Triestina alleen nog onder de konten van de renners van Astana zit in 2022. Specialized heeft nu drie ploegen onder z'n hoede: BORA-hansgrohe, QuickStep en TotalEnergies. Ook de vrouwen van SD Worx rijden op Specialized.