HomeAchtergrondBelgisch toptalent Cian Uijtdebroeks: 'In het begin dacht ik dat ik naar...

Belgisch toptalent Cian Uijtdebroeks: ‘In het begin dacht ik dat ik naar Team Jumbo-Visma zou gaan’

Toptalent Cian Uijtdebroeks had keuze te over, maar het Belgische toptalent viel uiteindelijk als een blok voor het verhaal van BORA-hansgrohe.

Het toptalent, dat door Vlaamse pers meermaals is vergeleken met Remco Evenepoel, schoof aan in The Cycling Podcast om onder meer te praten over zijn overstap naar de WorldTour. Vooral sinds zijn overwinning in de junioreneditie van Kuurne-Brussel-Kuurne is Uijtdebroeks tenslotte een bekende naam in het Belgische wielrennen.

Meerdere ploegen stonden dan ook voor hem in de rij. Onder anderen Israel-Premier Tech, Quick Step-Alpha Vinyl, Team DSM, Team Jumbo-Visma en dus BORA-hansgrohe, zo vertelt hij. “In het begin dacht ik dat ik naar Team Jumbo-Visma zou gaan, omdat mijn toenmalig-trainer (Marc Lambers, red.) ook trainer is bij die ploeg en we gingen echt voor die richting.”

Zijn juniorenploeg Acrog-Balen BC, waar ook Evenepoel vroeger reed, praatte echter op hem in. “Ze zeiden: 'Ga niet naar Team Jumbo-Visma. Quick Step is beter.' Vanaf dat moment had ik ook contact met Quick Step. Toen leek het tussen die twee ploegen te gaan. En ik ben ook met Quick Step op trainingskamp geweest. Dan werd het nog specialer en kwamen er nog meer ploegen. Zo werd ik gecontacteerd door Dan Lorang van BORA-hansgrohe.”

“Ze zeiden tegen me: we willen de gast leren kennen van achter de kranten, zeg maar. De eerste gesprekken met hen waren zo fijn en ik voelde me zo op mijn gemak. Dat was zoiets speciaal en iets wat ik met nog geen andere ploeg had gehad. In één keer veranderde alles en kreeg ik het beste gevoel bij BORA-hansgrohe.”

Iwan Spekenbrink

Het was best moeilijk voor Uijtdebroeks om de andere ploegen af te wijzen. “Israel-Premier Tech bijvoorbeeld, omdat ik Rik Verbrugghe (sportief manager van de ploeg, red.) heel goed ken. De vader van Rik is de man die me in het wielrennen heeft gebracht. Dan is het moeilijk om te zeggen dat je niet voor zijn ploeg kiest. Hetzelfde met Team DSM, want we hadden echt een goede relatie met Iwan Spekenbrink.”

“Uiteindelijk ging het tussen Team DSM en BORA-hansgrohe. En het voelt alsof ik toen niet veel nachten heb geslapen, omdat het zo moeilijk was om nee te zeggen tegen een van die twee ploegen. Uiteindelijk was het gevoel met Dan Lorang net iets beter, maar ik kan wel zeggen dat het echt heel moeilijk was.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...