HomeAchtergrondGino Mäder had twijfels om bij Bahrain Victorious te tekenen: 'Moest mezelf...

Gino Mäder had twijfels om bij Bahrain Victorious te tekenen: ‘Moest mezelf overtuigen dat dit iets was wat ik kon doen, want tsja, het is Bahrein..’

De maatschappelijk betrokken Zwitser stond voor een dilemma toen Bahrain Victorious hem een contractvoorstel deed. Daarnaast heeft hij ook moeite met het vele gevlieg: 'Iedere keer als ik in het vliegtuig stap doet het pijn'. Een openlijk twijfelende Mäder aan het woord!

De 25-jarige Zwitser Gino Mäder beleefde vorig jaar z'n grote doorbraak met een ritzege in de Giro en de Ronde van Zwitserland en een vijfde plaats in het algemeen klassement van de Vuelta. Maar de renner van Bahrain Victorious viel niet alleen op vanwege z'n goede prestaties.

Hij was ook in het nieuws vanwege z'n maatschappelijke betrokkenheid. In de Vuelta startte hij bijvoorbeeld een actie waarbij hij uiteindelijk bijna 5000 euro doneerde aan een goed doel dat zich inzet tegen klimaatverandering door het vergroenen van Afrika.

Het is een actie die je niet één-twee-drie rijmt met de oliedollars van Bahrain Victorious, en ook qua mensenrechtensituatie valt er natuurlijk wel het een en ander aan te merken op de geldschieter van de ploeg. Dat beseft Mäder terdege en hij tekende dan ook niet zomaar, zegt hij in een interview met cyclingnews.com.

“Het was echt een issue, en ik moest er echt, echt, echt over praten. Ik moest mezelf ervan overtuigen dat dit iets was wat ik kon doen, want tsja, het is Bahrein.. Steun ik echt de sjeik als ik voor deze ploeg rijdt? Maar als ik hier niet rijd, dan neemt iemand ander m'n plek in, en het was vorig jaar in het coronaseizoen ook de enige ploeg die me wilde hebben.”

Toch denkt Mäder er nog steeds wel veel over na. “Ik zou natuurlijk het liefst hebben dat alles rozengeur en maneschijn was in het fietsen, maar zo is het simpelweg niet. Ik vind het heel, heel moeilijk. Er zijn veel teams waarbij je denkt: goh, dit is een beetje een grijs gebied wat sponsoring betreft. Ik noem geen namen, maar iedereen weet wel over welke teams ik het heb.”

Persoonlijk verandert het niets voor Mäder in zijn missie als mens en wielrenner. “Ik wil iets goeds doen voor de wereld. Of dit dat is? Geen idee. Maar ik denk wel dat wij als wielrenners veel impact kunnen hebben. Wij als atleten moeten de invloed die we kunnen hebben niet onderschatten.”

Om dat kracht bij te zetten heeft Mäder ook al een nieuwe missie op het oog voor komend seizoen. “Ik wil acties ondernemen tegen het smelten van de gletsjers in Zwitserland, want dat gaat in een razend tempo. De hele wereld staat in brand, maar dit doel spreekt me ook aan omdat het zo dichtbij huis is.”

Mäder vindt het vanwege de klimaatverandering ook lastig om zoveel te vliegen als wielrenner. “Iedere keer als ik in een vliegtuig stap, doet dat pijn. We kunnen soms eigenlijk net zo goed met de trein, verliezen daar maar een paar uurtjes mee. Doordat ik die dingen voor het goede doel doe, kom ik weer een beetje in het reine met mezelf.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Fabio Jakobsen: ‘Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik eigenlijk veel meer aan Bjorg Lambrecht’

In gesprek met het Algemeen Dagblad keek hij nog eens terug op de crash die...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Taco van der Hoorn over zijn plannen: ‘Nee, ik ga niet aanvallen om enkel in beeld te rijden’

We spraken Taco van der Hoorn na de presentatie over zijn plannen deze Tour...

Video | Indrukwekkende beelden: Jonas Vingegaard rijdt door geluidsmuur tijdens Tourtijdrit

Vingegaard was duidelijk de grote favoriet van de Deense wielerfans in Kopenhagen tijdens de...

Meer zoals dit

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Tour | Hoe de gelukzaligheid van Lampaert vorm kreeg: the days before and the evening after…

“Het is te hoog gegrepen om Van Aert, Ganna en Van der Poel te...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...