Na Jumbo-Visma is ook INEOS Grenadiers niet meer zegeloos in 2022: Luke Plapp nieuwe kampioen van Australië

Luke Plapp is de nieuwe kampioen van Australië. Het grote talent van INEOS Grenadiers kwam solo over de streep.

Plapp

Eerder deze week kroonde Rohan Dennis zich al tot nationaal kampioen tijdrijden en zondagnacht Nederlandse tijd stond de wegwedstrijd op het programma. De 185 kilometer lange koers bleek een kolfje naar de hand van Luke Plapp, die eerder deze week niet van start kon in de race tegen de klok vanwege een nauw coronacontact.

Een onderdeel dat Plapp ook goed kan, getuige zijn tweede plaats vorig jaar op het wereldkampioenschap tijdrijden voor beloften en zijn zege in het nationaal kampioenschap van vorig jaar. De renner kon zijn titel dus niet verdedigen. "Dat was jammer, maar om het dan goed te maken in de wegwedstrijd… Dat is een fantastisch gevoel. Het was al een tijdje een droom. Ik heb me echt geamuseerd."

Plapp won nadat hij op zo'n dertig kilometer van de meet in de tegenaanval was gegaan en in de finale wist hij vervolgens ex-prof James Whelan af te schudden. Die werd wel tweede. Op de negende plaats eindigde Chris Harper van Team Jumbo-Visma. Kersvers nationaal kampioen tijdrijden Rohan Dennis haalde de finish niet.

Plapp staat al even te boek als een groot talent in het peloton. Als tijdrijder, maar zeer zeker ook als klassementsrenner. Toch heeft hij nog niet heel veel op de weg gekoerst, want Plapp is verder vooral bekend als baanrenner op het onderdeel achtervolging en ploegenachtervolging.