Caleb Ewan start ook in 2022 weer in de Giro en zal 'm weer niet uitrijden: 'Uitrijden Giro vergt veel van je'  

De Australiër is er open en eerlijk over (al zal er weer de nodige ophef over ontstaan).

caleb ewan
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

Vorig jaar was er enige ophef in wielerland toen Caleb Ewan na twee etappezeges in de eerste week van de Giro er in etappe 8 de brui aangaf en afstapte. Hij gaf als reden kniepijn, hetgeen ervoor zorgde dat hij onder andere van Eddy en Axel Merckx onderuit de zak kreeg.

Maar Caleb Ewan trok en trekt er zich weinig van aan. Ook dit seizoen gaat hij weer voor de dubbel Giro-Tour. En ook dit jaar gaat hij de Giro niet uitrijden. Daar is hij op In De Leiderstrui heel duidelijk over.

"De Tour is zo belangrijk voor de ploeg en ik moet het voor ze doen daar. Ik doe dan wat het beste voor het team is. Het uitrijden van de Giro vergt veel van je. Als je dan in de Tour strijdt tegen renners die zich daar volledig op hebben gefocust, wordt het moeilijk. Daar moet je ook realistisch in zijn."

Vorig jaar was het ook het plan om na de Tour nog de Vuelta voor z'n rekening te nemen, maar een zware val vroeg in de Tour gooide roet in het eten. In plaats van etappezeges in de drie grote rondes bleef het bij die twee in de eerste week van de Giro. Dit seizoen dat kunststukje proberen dan maar?

"Om eerlijk te zijn, zal ik mijn seizoen niet met die ambitie beginnen’, begint Ewan zijn verhaal. "Ik houd weliswaar van de Giro-Tourcombinatie, maar het vergt veel planning om in alle rondes goed genoeg te zijn om een etappe te winnen. Dat zet veel druk op het seizoen. We zullen het wel zien. We kunnen erover nadenken als ik win in de Giro en Tour, maar alleen als dat past binnen mijn plannen voor het wereldkampioenschap", steektt Ewan zijn regenboogambities in eigen land niet onder stoelen of banken.